Putin hteo da čeka pad Debaljceva, Porošenko žurio

Vladimir Putin, Petro Poroshenko, Nursultan Nazarbayev

Predsednik Rusije Vladimir Putin hteo je da odloži potpisivanje dogovora o primirju o Ukrajini dok separatisti ne zauzmu oblast oko Debaljceva.

To je rečeno na samitu Evropske unije, uz dodatak da su lideri EU bili skeptični po pitanju uspeha razgovora u Minsku, jer su imali utisak da je Putin odbijao sve pritiske da se ostvari primirje, te tražio odlaganje za deset dana, kako bi se 8.000 ukrajinskih vojnika opkoljenih oko Debaljceva predali pobunjenicima.

“Putin je bio jasan, Debaljcevo je moralo da padne. U javnim istupima povodom dogovora Putin je rekao da su separatisti opkolili ukrajinsku vojsku i da očekuju da oni predaju oružje i obustave otpor“, navodi britanski Gardijan.

Sa druge strane, Putinov ukrajinski kolega Petro Porošenko je za prioritet imao primirje, uz govore pune emotivnog naboja.

Naime, on je rekao da nije spavao dve noći pre dolaska u Minsk jer je bio duboko potresen scenama koje je zatekao u gradu Kramatorsku koji se našao na udaru pobunjenika.

Dogovor u Minsku je potpisan posle 17 sati rasprave, primirje nastupa 15. februara, međutim u petak su se vodile velike borbe, a, prema pojedinim izjavama, obe zaraćene strane se dodatno naoružavaju.

(B92)

Share this post: