PUTIN I SI ĐINPING UČVRŠĆUJU BEZBEDNOSNU SARADNJU: SAD ne može da nađe dovoljno jake saveznike da im se suprotstavi!

Putin i Si Đinping -živeli

Putin i Si Đinping -živeli

 Kineski predsednik Si Đinping i njegov ruski kolega Vladimir Putin su u sve boljim odnosima, a dve zemlje u poslednje vreme rade na učvršćivanju saradnje u oblasti bezbednosti.

Ta saradnja se posebno intenzivirala otkako je SAD održala prve zajedničke pomorske vojne vežbe sa Južnom Korejom i najavila da će razmestiti antiraketni štit u toj zemlji.

Zato su Kina i Rusija najavile da će stvoriti zajednički štit protiv američkog antiraketnog sistema u Južnoj Koreji, koji ugrožava njihovu bezbednost.

Predstavnici ministarstava odbrane dveju zemalja su na konferenciji u Pekingu najavili jačanje saradnje u tom pitanju.

– Činjenica da su ove zemlje počele da razgovaraju o zajedničkim akcijama u vojsci je veoma ozbiljan razvoj situacije. Pretnja od američkog antiraketnog štita gura Kinu i Rusiju u zagrljaj.

Za Rusiju i Kinu politika potiskivanja se najpre odnosi na potiskivanje SAD – rekao je Vasilij Kašin sa Instituta za Dalekoistočne studije na pri Ruskoj akademiji nauka, prenosi „Blumberg“.

Usled toga raste i prijateljstvo između dva predsednika.

Njihov planirani susret na marginama samita BRIKS (Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike) u Indiji biće njihov četvrti sastanak ove godine i ukupno 19. otkako je Si preuzeo vlast u Kini pre četiri godine.

U Kini je došlo do povećanja prodaje ruskih sladoleda prošlog meseca nakon što je Putin častio Đinpinga jednim.

Putin je kineskim državnim medijima rekao da su on i Đinping proslavili njegov rođendan 2013. godine ispijajući votku „kao studenti“.

Razvoj njihovog prijateljstva raste kako se pogoršavaju odnosi njihovih zemalja sa SAD.

Rusija je podržala kineske napore da se suprotstave dugogodišnjoj američkoj dominaciji u Azijsko-pacifičkom regionu.

Ruski general poručnik Viktor Poznikir rekao je da Kina i Rusija rade zajedno na smanjenju moguće opasnosti po bezbednost.

Hilari pretila Kini

Kandidat za predsednika SAD Hilari Klinton je 2013. godine upozorila kineske zvaničnike, dok je bila državni sekretar, da će SAD „okružiti Kinu antiraketnim štitovima“.

Vikiliks je objavio, zajedno sa mnogim mejlovima njenog šefa kampanje Džona Podeste, da je Hilari Klinton „pretila“ Kini zbog Severne Koreje.

– Mi ćemo okružiti Kinu obručem antiraketnih sistema. Poslaćemo više brodova naše mornarice u tu zonu. Kino, hajde više! Ili ćete ih vi kontrolisati, ili ćemo morati sami da se branimo – rekla je ona prema navodima sa „Vikiliksa“.

Za hakerski napad na mejlove Džona Podeste, Demokratska stranka i Stejt department su, kao i za druge hakerske napade, okrivili Rusiju.

Ova njena pretnja je objavljena skoro istovremeno sa najavom da će SAD postaviti antiraketni štit u Južnoj Koreji.

O međunarodnim bezbednosnim pitanjima će Đinping i Putin razgovarati kada se sledeći put sretnu.

Nafta

Rusija je u avgustu bila za Kinu bila najveći inostrani snabdevač naftom. To je uticalo na odluku Rusije da Kinu učini svojim glavnim trgovinskim partnerom. Oporavak cena nafte je pomogao porastu trgovine u obe zemlje.

– Mislim da je saradnja u oblasti energetike značajna, ali će Rusija i Kina staviti svoje interese na prvo mesto.

Podržavaće jedna drugu u zajedničkim interesima, koji su uglavnom usmereni ka demonstriranju sile koja će biti  alternativ moći SAD – kaže Sara Len, istraživačica specijalizovana za veze Rusije i svetskih sila sa Instituta u Londonu.

Odnos prema Siriji

Kina je podržala rusku rezoluciju u Ujedinjenim nacijama o Siriji.

„Kina i Rusija imaju sličan stav po pitanju mnogih važnih međunarodnih i regionalnih pitanja, naročito o Siriji i Avganistanu“, rekao zamenik kineskog šefa diplomatije Li Baodong.

– Mi ne možemo da biramo svoje susede i zato je ovo dobra stvar. Tokom poslednje decenije razvili smo jedinstvene odnose pune poverenja i međunarodne podrške – rekao je Putin u sredu na ekonomskom forumu u Moskvi.

Ostaje da se vidi da li će Kina pružiti veću podršku Rusiji u oblastima u kojima nema mnogo interesa kao što su Sirija i Ukrajina i da li će rizikovati da pokvari odnose sa zapadnim trgovinskim partnerima.

Kina je u martu poslala specijalnog izaslanika u Siriju, a u avgustu delegaciju koja je razgovarala sa sirijskim i ruskim zvaničnicima.

Ipak, Kina će, bar za sada, zadržati balansirani pristup sirijskoj krizi.

– Rekli smo Rusima da je Kina samo globalna ekonomska sila, ali da još nije geopolitička supersila. Možemo samo selektivno da se uključujemo u goruća međunarodna pitanja.

Bliski istok je za Kinu još nepoznato igralište globalnih igrača – rekao je Ženg Ju sa Instituta za ruske, istočnoevropske i centralnoazijske studije pri Kineskoj akademiji društvenih nauka.

(Blic)

Share this post: