Putin: Islamska država će biti uništena uz saradnju sa Asadovom vladom

Intervju

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da je nemoguće savladati ekstremističku organizaciju Islamska država bez saradnje sa sirijskom vladom.

Putin je na sastanku Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju u Tadžikistanu rekao da će Moskva nastaviti da pruža vojnu pomoć vladi sirijskog predsednika Bašara Asada i pozvao i druge države da se ugledaju na Rusiju i da ponude vojnu podršku Siriji.

„Mi podržavamo vladu Sirije u borbi protiv terorističke agresije, nudimo i nastavićemo da nudimo neophodnu vojno-tehničku pomoć“, kazao je Putin.

Povodom optužbi da je podrška koju je Moskva pružila predsedniku Sirije izazvala talas izbeglica, on je rekao da bi bez ruske podrške Asadovom režimu broj sirijskih izbeglica koje idu ka Evropi bio još veći.

On je dodao da je Asad bio spreman da sprovede političke reforme i uspostavi saradnju sa „zdravim delom opozicije“, ali da je „udruživanje snaga u borbi protiv terorizma sada prioritet“.

SAD i NATO izrazili su zabrinutost zbog jačanja vojnog prisustva Rusije u Siriji budući da smatraju da je predsednik Bašar Asad uzrok sirijske krize u kojoj je za četiri godine ubijeno više od 250.000 ljudi.

(BETA)

Share this post: