Putin: Islamska država je istinsko zlo

Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je spreman da zatraži od svog sirijskog kolege Bašara al -Asada da se angažuje u procesu političkih promena u ratom zahvaćenoj zemlji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u petak da je spreman da zatraži od svog sirijskog kolege Bašara al-Asada da se angažuje u procesu političkih promena u ratom zahvaćenoj zemlji, i naveo da će nastaviti da podržava svog saveznika.

„Spremni smo da nastavimo rad sa Asadom po pitanju njegovog angažovanja u razgovorima sa „zdravom“ opozicijom, a u pravcu političkih reformi, što je sasvim izvodljivo“, rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Rusija je, napominje AFP, u aprilu bila domaćin razgovora predstavnika sirijske vlade i umerene sirijske opozicije, ali odsustvo ključnih prognanih opozicionih grupa znači da nema napretka u rešenju sirijskog konflikta.

Putin je rekao da će Moskva nastaviti da podržava vladu u Damasku, ističući strahovanje da će Sirija proći kao Libija i Irak ukoliko Asad ode sa vlasti.

„Mislim da je ta naša odluka dobra i teško je da se od nas očekuje drugačiji stav“, rekao je Putin.

On je istovremeno pozvao Zapad da učini „dodatne napore u borbi protiv apsolutnog zla“ a to je fundamentalizam Islamske države.

U ratu u Siriji poginulo je vise od 230.000 ljudi, prema monitoring grupama, a oko polovine stanovništva pobeglo je iz svojih domova.

Sukob je počeo 2011. godine kao miroljubiv pokret za političke promene a prerastao je u sveopšti rat na višestrukim frontovima nakon što se vlada brutalno obračunala sa disidentima, navodi AFP.

(Tanjug)

Share this post: