Putin: Ovi trikovi ne pale kod nas

Sprema se ruski Majdan?

Moskva je uvek imala i imaće adekvatan odgovor na antiruske poteze, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

„To znači“, precizirao je on na sastanku Federalnog saveta za bezbednost (FSB), „da ćemo imati odgovor na sva sredstva koja se koriste za takozvana ograničavanje Rusije, od političke izolacije i ekonomskih pritisaka do velikog informativnog rata i instrumenata specijalnih službi“.

„Ovi trikovi ne pale kod Rusije, nikad nisu i neće ni u budućnosti“, rekao je Putin.

„Situacija oko Rusije će se poboljšati ako Moskva ne podlegne pritiscima, nego postane jača“, rekao je ruski predsednik, koji je precizirao da NATO razvija snage za brzo reagovanje i unapređuje svoju infrastrukturu blizu ruske i pokušava da poremeti nuklearnu ravnotežu, kroz stvaranje evropskog i azijskog pacifičkog segmenta prtivraketne odbrane.

Putin je podsetio da je „jednostrano povlačenje SAD iz antibalističkog sproazuma“, zapravo srušio osnov i temelj modernog sistema međunarodne bezbednosti.

On je istakao da pokušaji da se zaplaši Rusija i na nju izvrši pritisak neće uspeti.

„Uvek smo imali i uvek ćemo imati adekvatan odgovor na unutrašnje i spoljne pretnje nacionalnoj bezbednosti“, rekao je Putin.

„Situacija ne može ostati ovakva zauvek i to će se promeniti, nadam se na bolje, kada je u pitanju ova zemlja“, kazao je ruski lider, dodajući da će se to dogoditi, „ne tako što će Rusija činiti ustupke i savijati se, već samo tako što će postati jača“.

Ruska kontraobaveštajna služba stavila je tačku na aktivnosti više od 300 stranih agenata na teritoriji Rusije, dodao je Putin.

Služba je radila efikasno i zaustavla je aktivnosti 52 strana obaveštajca i 290 agenata, kao rezultat specijalne operacije.

Predsednik je najavio da sloboda interneta u Rusiji neće biti smanjena, ali da će virtuelni prostor biti zaštićen od ilegalnih aktivnosti.

Broj sajber napada na zvanične sajtove i informacione sisteme ruske vlade nije u opadanju, kazao je Putin, dodajući da je prošle godine bilo oko 74 miliona takvih napada.

Pronađeno je više od 25.000 izvora sa nelegalnim publikacijama i više 1.500 ekstremističkih sajtova je zatvoreno. Nastavićemo da čistimo ruski internet od kriminalnog materijala, poručio je Putin.

On je pohvalio FSB za efikasnu borbu protiv terorizma, zahtevajući da „zbrišu sve što je ostalo od podzemlja“.

Prošle godine je broj kriminalnih teroristički aktivnosti smanjen za 60 odsto, a u proteklih pet godina smanjen je za više od devet desetina.

(Tanjug)

Share this post: