Putin poručio Berluskoniju: NATO ne može da me zaustavi!

Izjava

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je svom prijatelju Silviju Berluskoniju da NATO ne može da ga zaustavi u svojim carskim ambicijama, prenose strani mediji.

Ta vest se pojavila kao odgovor na upozorenje NATO saveza u kome se kaže da se oko 3.000 ruskih vojnika zajedno sa nekoliko stotina tenkova nalazi u Ukrajini.

Nekadašnji premijer Italije Silvio Berluskoni ponudio se da bude medijator između Kremlja i Zapada a u vezi sa krizom u Ukrajini, javljaju italijanski mediji.

Posle razgovora sa Putinom, Berluskoni je izjavio da je ruski predsednik veoma odlučan u svojim namerama.

„Ja ne mogu biti zaustavljen“, citirao je Berluskoni reči Vladimira Putina.

Podsetimo, Putin je nedavno rekao da su ruske oružane snage, uz podršku nuklearnog arsenala, spremne da se suprodstave svakoj vrsti agresije.

Putin je napomenuo da je Rusija daleko od nekog većeg konflikta, ali da je spremna u svakom trenutku da odbije bilo kakav vid agresije.

„Naši partneri bi trebalo da shvate da je najbolje ne kačiti se sa nama“, rekao je Putin.

[adsenseyu4]

„Hvala Bogu, mislim da niko i ne pomišlja da uđe u sukob velikih razmera sa Rusijom. Želim da vas podsetim da je Rusija jedna od vodećih nuklearnih sila, naglasio je nedavno ruski predsednik.

Generalni sekretar NATO saveza Anders Fog Rasmusen poručio je danas zvaničnom Kremlju da povuče iz Ukrajine ruske trupe, prestane da podržava proruske snage na istoku Ukrajine i okonča, kako je rekao „ilegalnu aneksiju Krima“ .

Rasmusen je takođe rekao da svaka od članica alijanse treba sama da donese odluku da li će Ukrajinu snabdevati oružjem, prenosi Rojters.

„Pozvali smo Rusiju da okonča ilegalnu i samoproklamovanu aneksiju Krima“, rekao je generalni sekretar alijanse tokom sastanka sa Ukrajinskim predsednikom Porošenkom, sa kojim se sastao tokom današnjeg NATO samita u Velsu.

Rasmusen je naglasio da je NATO pozvao Risiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine i „prestane da snabdeva oružjem separatiste“.

„Pozvali smo Rusiju da prestane sa konfrontacijama i krene mirnim putem“, istakao je on.

Na konferenciji za štampu povodom današnjeg sastanka, Rasmusen je rekao da da svaka članica saveza treba da odluči da li će ili ne pomagati vladinim snagama u Ukrajini i snabdevati ih oružjem, a da „NATO kao alijansa nije uključena u isporuku jer kao savez nema za to vojnih sposobnosti“. NATO, međutim, neće uticati na svoje članice da li da šalju oružje Ukrajini.

U velškom gradu Njuportu održava se dvodnevni samit NATO, a glavne teme su ukrajinski konflikt, situacija u Iraku, Siriji i kako je pre nekoliko dana najavio generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen biće doneta odluka o formiranju udarne jedinice za brzo reagovanje i izgradnju vojnih baza na istočnim obodima NATO u cilju odvraćanja „potencijalnog agresora“.

(Dailymail/Tanjug)

[adsenseyu1]

Share this post: