Putin: Ukrajinu će prelazak na EU standarde koštati 165 milijardi evra

Povlačenje odluke

Ukrajinu će prelazak na evropske trgovinske standarde u narednih deset godina koštati 165 milijardi evra, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin u Minsku.

On je naveo da će Rusija morati da poništi sve uvozne sporazume sa Ukrajinom i da će preći na redovan režim u odnosima sa tom zemljom ukoliko ona ratifikuje sporazume sa EU sledećeg meseca.

„U skladu sa uslovima sporazuma o slobodnoj trgovini i standardima Svetske trgovinske organizacije, bićemo prinuđeni da poništimo sve sporazume o povlašćenom uvozu iz Ukrajine“, rekao je Putin.

Moskva je ranije upozorila Kijev da bi ratifikacija Sporazuma o pridruživanju sa EU bilo „ekonomsko samuobistvo“, a i Rusija će pretrpeti udarac težak dve milijarde evra.

„To će imati veliki uticaj na cele industrijske grane i na našu poljoprivredu i ostaviće negativne posledice po naš ekonomski rast i stopu zaposlenosti“, rekao je Putin.

Gubitke će beležiti i ostali članovi Carinske unije – Belorusija i Kazahstan, podvukao je Putin.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je najavio da će biti formirana nadzorna grupa koja će proceniti stvarne razmere ekonomskih posledica.

„Danas možemo da se složimo oko formiranja takve grupe, koja će proceniti stvarnu, a ne hipotetičku štetu, a kada se to desi onda možemo da razgovaramo o zaštitnim mehanizmima“, rekao je Porošenko.

Porošenko i Putin su se u Minsku sastali prvi put od juna, a iako je u centru pažnje ukrajinska kriza, ekonomski odnosi dve zemlje su takođe tema sastanka.

(B92)

Share this post: