Putinovi Noćni vukovi u pohodu na Berlin

putin-nocni vukovi

„Noćni vukovi“ nisu običan klub motociklista. Ovi momci iz Rusije voze motore ne samo zbog ljubavi prema dvotočkašima, poput ostalih, već prvenstveno zbog ljubavi prema otadžbini, i kategorički odbijaju da ih zovu „bajkerima“. Činjenica da ih predsednik Rusije Vladimir Putin naziva „svojom braćom“ dodatno ih razlikuje od svih ostalih motorista na svetu.

Članovi ovog kluba za sebe kažu da predstavljaju veliku grupu patriota, istomišljenika koji pre svega vole svoju državu.

I dok ih Vladimir Putin veliča, zapadni mediji ih na sve moguće načine diskredituju, nazivajući ih „bandom koju drma kriza srednjih godina“.

Osnivanje

„Noćni vukovi“ osnovani su u maju 1989. godine, i uskoro će proslaviti više od četvrt veka postojanja.

Klub je u početku okupljao ljubitelje rok muzike i moticikala koji su osamdesetih godina održavali zabranjene rok koncerte u Moskvi. Međutim, 1989. kada su zvanično i osnovani, postaju „Noćni vukovi“ – prvi zvanični moto-klub u SSSR.

Ubrzo je usledilo i osnivanje ogranaka u Ukrajini, Letoniji, Nemačkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji i Makedoniji.

Lider „Noćnih vukova“ je Aleksandar Zaldostanov, koji ima nadimak „Hirurg“.

Ulazak u politički život Rusije

Klub je godinama sticao sve više simpatija u Rusiji, naročito zbog svog patriotskog stava i nepodeljene podrške Kremlju. To, i bliske veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom donelo im je ulogu u političkom životu Rusije.

Uživaju podršku i velike simpatije Vladimira Putina, koji se nekoliko puta pojavljivao kao počasni gost na njihovim okupljanjima, vozivši sa njima „Harli Dejvidson“ motore.

Podrška pripajanju Krima

U avgustu prošle godine „Noćni vukovi“ su imali svojevrsan šou u Sevastopolju, kada su podržali pripajanje Krima „majci Rusiji“, a Ukrajinu nazvali „državom koju kontrolišu fašisti“. Prilikom njihove posete na ulice krimske prestonice izašlo je 100 hiljada ljudi, a nacionalna televizija je prenosila čitav događaj.

Navodno su se borili na strani proruskih pobunjenika na ratištu u Ukrajini, kao i da ih finansira direktno Vladimir Putin. Međutim, oni su ove navode zapadnih medija demantovali.

Sankcije

Svojim „nepodeljenim patriotskim stavom“, kako kažu, navukli su na sebe bes brojnih neprijatelja Rusije. Tako su SAD u decembru 2014. godine uvele sankcije protiv „Noćnih vukova“, uz obrazloženje da je to „grupa koja je učestvovala u oružanom sukobu u Ukrajini“.

Nakon što su najavili „pobednički marš“ 9. maja od Moskve do Berlina, u čast pobede nad fašizmom, „Noćni vukovi“ su se našli i na udaru Poljske i Nemačke, koje su im takođe zabranile ulazak u te zemlje. Sankcijama se pridružila i Kanada.

Ipak, sankcije ih nisu sprečile da bez problema uđu u Poljsku i odaju počast žrtvama u Katinjskoj šumi.

Vole Staljina, mrze homoseksualce

„Noćni vukovi“ obožavaju bivšeg sovjetskog lidera Josifa Staljina. Što se tiče stavova prema LGBT populaciji, Zaldostanov je u jednom intervjuu izjavio da „kada bi se biralo drugo ime kluba, to bi sigurno bilo ‘Smrt pede*ima'“.

Protive se „nametanju zapadnih vrednosti i američke ideologije“. Članstvo u klubu je zabranjeno za žene.

Modna linija

„Noćni vukovi“ 1995. godine lansiraju svoju modnu liniju pod nazivom „Wolf Wear“, i otvaraju prodavnicu odeće, kao i mehaničarsku radnju „Wolf Engineering“.  Pored toga, ovaj klub organizuje brojne humanitarne događaje širom Rusije još od 2001. godine.

Kako postati član „Noćnih vukova“?

Deo ove „odabrane skupine“ možete postati ukoliko ste:

– Muškarac

– Državljanin neke od bivših sovjetskih država

– Ukoliko vas je postojeći član kluba pozvao da se pridružite

– Ukoliko ste prisustvovali okupljanjima „Noćnih vukova“ pune dve godine

– Ukoliko niste homoseksualac

* religija nije bitna stavka pri učlanjivanju

(Blic)

Share this post: