Ratoborni Grci spalili tursku i američku zastavu u sred Atine! (VIDEO)

parthenon grcka atina

Nekoliko stotina građana Grčke okupilo se u centru Atine kako bi izrazilo nezadovoljstvo i osudilo obaranje ruskog aviona Su-24. Demonstranti su spalili tursku i američku zastavu i zatražili da Grčka izađe iz NATO-a.

Ruski bombarder Su-24 oborila je, dok se nalazio u misiji protiv terorista u Siriji, Turska zbog navodnog kršenja turskog vazdušnog prostora.

Nekoliko stotina Grka okupilo se sinoć prvo na centralnom atinskom trgu Sintagma, a zatim su se uputili ka zgradi turske ambasade u grčkoj prestonici.

Međutim, policija je zaustavila demonstrante na 300 metara od ambasade, odmah pored spomenika podignutog u čast grčkih pilota koji su poginuli u incidentu sa turskim vazdušnim snagama u blizini ostrva Imija 1996. godine. Nakon tog incidenta, dve zemlje članice NATO-a su bile na ivici rata.

„Kakva simbolika!“, uzviknuo je jedan od prisutnih na protestu.

Demonstranti su držali transparente protiv NATO-a, zahtevajući da Grčka izađe iz Alijanse i spalili su američku i tursku zastavu.

Policija nije dozvolila lideru nove grčke levičarske političke stranke Popularno jedinstvo Panajotisu Lafazanisu da službenicima ambasade preda pismo adresirano na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

aleksandar makedonski grcka vojskovodja lider osvajac vojska

„Ceo svet je uznemiren mogućim posledicama obaranja ruskog aviona. Uprkos vašim tvrdnjama, avion nije prekršio turski vazdušni prostor jer se nalazio na sirijskoj teritoriji u misiji protiv terorističke grupe Islamska država“, pročitao je Lafazanis delove tog pisma.

„Ne znamo ko je izdao naređenje da se uništi avion. Želimo da verujemo ovaj ludak niste bili vi“, navodi se u pismu.

Učesnici protesta podsetili su i na to koliko puta dnevno turski avioni naruše vazdušni prostor Grčke.

„Možda Grčki piloti treba da slede primer ludog turskog oficira i obore sve turske avione koji svakodnevno krše vazdušni prostor naše zemlje?“, poručili su oni.

Demonstranti su izrazili podršku Rusiji u akcijama na Bliskom istoku u cilju sprečavanja širenja islamskog ekstremizma i terorizma u regionu, ističući da nema opravdanja za ono što je Turska uradila.

Oni veruju da svetski lideri shvataju da je neophodno ujediniti se protiv pretnje koja dolazi iz takozvane Islamsku državu.

„Rusija se trenutno nalazi na prvoj liniji fronta i ne dozvoljava da ovaj „karcinom raste“, rekao je jedan od demonstranata.

„Slažemo se sa ocenom ruskog predsednika da je ono što je Ankara uradila „nož u leđa“. Međutim, to nije samo „nož u leđa“ Rusiji, već i celoj međunarodnoj antiterorističkoj koaliciji“, zaključuje on.

Demonstranti navode i da očekuju zvanično saopštenje grčke vlade zbog provokacija Ankare.

(rs.sputniknews.com)

Share this post: