RECIPROCITET: Evropski poslanici se zalažu za uvođenje VIZA građanima SAD i KANADE!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Članovi Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta pozvali su danas Evropsku komisiju da poštuje pravila i donese privremene mere o suspenziji bezviznog režima za građane SAD i Kanade, koje ne poštuju načelo viznog reciprociteta.

Hina prenosi da su neki su evropskih poslanika rekli da bi Parlament mogao Komisiju da pošalje na sud zbog nepoštovanja zakona.

Članovi Odbora o tom su pitanju raspravljali sa komesarom EU za unutrašnje poslove i migracije Dimitrisom Avramopulosom, koji je nadležan za pitanje viza.

Navodi se da evropski poslanici ne žele da razgovoraju o mogućim posledicama uvođenja viza za građane Sjedinjenih Država i Kanade i ističu da je postupak jasan u slučajevima kada neka treća zemlja ne poštuje vizni reciprocitet.

Holandska liberalna poslanica Sofi In`t Veld i njena švedska koleginica Cecilija Vikstrem rekle su da bi Parlament mogao da pošalje „Komisiju na sud“ ne bude li poštovala pravila.

S druge strane, evropski komesar Avramopulos kaže da bi to bilo „izuzetno kontraprodukivno“ i zauzeo se da se to pitanje rešava „strpljivom diplomatijom“.

Hina podseća da Kanada traži vize za građane Bugarske i Rumunije, a Sjedinjene Države od građana Hrvatske, Bugarske, Kipra, Poljske i Rumunije.

Amerikanci su nedavno su usvojili zakon koji bi mogao da pogoditi i građane zemalja Šengenskog sporazuma koji imaju dvojna državljanstva.

(Kurir.rs)

Share this post: