Reks Tilerson pravi HAOS u NATO alijansi!

Državni sekretar SAD Reks Tilerson sastaće se iduće nedelje u Briselu sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica NATO.

To su najavili zvaničnici, nakon haosa koji je Tilerson izazvao otkazivanjem učešća na sastanku šefova diplomatija Alijanse koji je prvobitno planiran za 5. i 6. april.

„Trenutno planiramo da sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a održimo 31. marta. U toku su konsultacije među saveznicima u vezi sa zakazivanjem“, rekao je neimenovani zvaničnik u Briselu, prenosi AFP.

Sastanak šefova diplomatija Severnoatlantske alijanse prvobitno je planiran za 5. i 6. april, ali je američki državni sekretar u utorak rekao da mu neće prisustvovati, što je izazvalo haos u NATO-u zbog organizacije, a škakljivo je i s obzirom na to da će Tilerson u aprilu putovati u Rusiju, koja je u napetim odnosima s NATO-om otkako je 2014. izbio sukob u Ukrajini.

Naime, predviđeno je da kineski predsednik Sji Đinping poseti američkog predsednika Donalda Trampa u SAD početkom aprila, pa se očekuje da i Tilerson prisustvuje njihovom sastanku.

Tilerson će zato otići u Brisel idućeg petka, dan nakon što se u Ankari sastane s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom „s kojim će razgovarati o daljoj borbi protiv Islamske države u Siriji i Iraku“, rekao je portparol Stejt departmenta Mark Toner.

Zvaničnici, međutim, nagoveštavaju da bi komplikacije što se tiče sastanka NATO-a mogla da napravi agenda britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, koji možda neće moći da dođe u Brisel 31. marta.

„Datum je skoro izvestan. Sada je glavno pitanje tajminga“, rekao je danas neimenovani diplomata u Briselu, dok drugi diplomata kaže da „saveznici nastoje da nađu rešenje“.

Članice NATO-a, njih 28, imaju rok do ponedeljka da razrade detalje sastanka, navodi francuska agencija, napominjući da pripreme u poslednjem trenutku nisu tipične za Alijansu, koja obično nedeljama unapred ima spremne planove za svoje savršeno organizovane sastanke.

(Agencije)

Share this post: