Rus pri punoj brzini nasukao brod „Lysblink Seaways“ na stenu (VIDEO)

teretni brod staena nasukao more brodolom

Ruski oficir koji je bio dežuran na mostu broda „Lysblink Seaways“ kada se nasukao na obalu Škotske, pre svoje smene popio je pola litre ruma.

Ruski oficir koji je bio dežuran na mostu broda „Lysblink Seaways“ kad se nasukao na obalu Škotske, pre svoje smene popio je pola litre ruma, otkrila je istraga, a prenosi Independent.

Teretni brod dug 129 metara i težak 7.000 tona 18. februara ove godine bio je na putu iz irskog Belfasta u norveški Skogn kad je „zapeo“ na zapadnoj obali Škotske kod Kilčoana.

Oficir na dužnosti, 36-godišnji Rus, u svojoj kabini popio je pola litre ruma, čime je uneo u svoje telo osam puta više alkohola od dozvoljenog i time uzrokovao stanje „nedovoljne pažnje“.

Zbog toga je brod pri punoj brzini nasukao na kamenitu obalu gde zbog lošeg vremena ostao dva dana.

Šteta na brodu bila je toliko teška da su morali da ga pošalju da se uništi, a zbog proboja trupa u more je iscurilo 25 tona goriva, otkrio je izvštaj Odeljenja za pomorske nesreće.

Istraga je takođe otkrila da navigacijski sistem na brodu, čiji alarm je mogao da upozori posadu na činjenicu da sa smerom kretanja nešto nije u redu i da je oficir očigledno onesposobljen, nije bio uključen.

Iako se alarm povezan sa radarom oglasio svakih 6 minuta, pijani oficir bi ga odmah isključio bez da ustane sa stolice.

Usprkos pravila o nultoj toleranciji na alkohol, brod Lysblink Seaways imao je malu prodavnicu u kojem je sve vrvelo od alkoholnih pića, poput vina, piva i „žestine“.

Nakon nesreće na brodu su pronađene brojne prazne limenke i flaše koje sugerišu da je posada često znala previše popiti.

Portparol kompanije DFDS koja je vlasnik broda rekao je za medije:

Ovo što se dogodilo je vrlo neodgovorno. Imamo vrlo jasnu politiku nulte tolerancije na alkohol. Oficir u pitanju dobio je otkaz i nadamo se da ovo neće uništiti inače dobru reputaciju firme.

(BKTVNews)

Share this post: