Rusi Dizel-električnom podmornicom projekta 636.3 „Stari Oskol“ i remorkerom, izblamirali Britance i NATO

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Podmornica „Stari Oskol“ plovi površinom mora zajedno sa remorkerom do Crnomorske flote i bilo bi čudno da je britanska mornarica nije primetila.

To se navodi u saopštenju službe za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Rusije.

Ranije su britanski mediji javili da su brodovi britanske kraljevske mornarice uočili i da prate rusku podmornicu u Severnom moru.

[adsenseyu4]

Britanski vojni zvaničnici su izjavili da je otkrivanje podmornice rezultat zajedničkih napora sa saveznicima NATO-a. Mornarica će zadržati budnost da bi zaštitila Britaniju od potencijalne pretnje.

„U Ministarstvu odbrane Rusije začuđeni su što su za otkrivanje plovila koje se kreće malom brzinom po površini mora u pratnji remorkera bili potrebni zajednički napori mornarice Velike Britanije i njenih saveznika u NATO-u“, navodi se u saopštenju, prenosi „Sputnjik“.

Ministarstvo takođe navodi da su prethodnih nekoliko dana trgovački brodovi raznih država po staroj pomorskoj tradiciji pozdravljali mornare podmornice u Barencovom, Norveškom i Severnom moru.

Dizel-električna podmornica projekta 636.3 „Stari Oskol“ nakon završetka testiranja u Baltičkoj i Severnoj floti plovi ka mestu stalnog stacioniranja Crnomorske flote. Podmornica se kreće u nadvodnom položaju u pratnji remorkera „Altaj“.

(B92)

[adsenseyu1]

Share this post: