RUSI PREDLAŽU AMERICI: Dokažite dobre namere, napadnimo teroriste zajedno!

Naslednik Putina?

Rusija predlože SAD da do 24. maja nastave da rade na foracijama „umerene“ opozicije nakon njihovog pridruživanja primirju u Siriji.

Nakon toga Vazdušno-kosmičke snage Rusije mogu početi da nanose udare na ostale, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Mi predlažemo SAD, kao kopredsednici Međunarodne grupe za podršku Siriji, da od 25. maja počnemo sa zajedničkim akcijama Vazdušno-kosmičkih snaga i avijacije koalicije na čelu sa SAD za planiranje i nanošenje udara na odredima Nusra fronta, nezakonitim formacijama koje ne podržavaju režim prekida vatra, kao i na karavane sa oružjem i municijom, naoružane odrede koji nezakonito prelaze sirijsko-tursku granicu, uz isključivanje udara po civilnim objektima i naseljima“, izjavio je ministar odbrane Rusije.

On je predložio SAD da do 25. maja povuku grupe za praćenje primirja sa sirijske teritorije koja je pod kontrolom Nusra fronta.

Od 25. maja Rusija predlaže SAD i da počnu zajedno da rade na planiranju i izvođenju vazdušnih udara po jedinicama Nusra fronta i paravojnim formacijama u Siriji.

Rusija ostavlja sebi pravo da od 25. maja jednostrano izvodi udare na teroriste koji se nisu pridružili primirju, naglasio je ruski ministar.

On je naveo da je predlog o zajedničkim akcijama Rusije i SAD u Siriji dogovoren sa sirijskim vlastima.

Šojgu je rekao i da se zahvaljujući SAD 138 oružanih grupa pridružilo režimu prekida vatre.

Rusija preduzima odgovarajuće mere za zaoštravanje situacije u jugoistočnom pravcu

Vojno-politička situacija u jugoistočnom strateškom pravcu se veoma zaoštrila za poslednju godinu i naterala Rusiju da preduzima adekvatne mere.

„Poslednju godinu dana vojno-politička situacija u jugoistočnom strateškom pravcu se veoma zaoštrila. Pre svega je to povezano sa situacijom u Bliskoistočnom regionu, kao i sa pokušajima niza inostranih država da prošire svoje vojno prisustvo u neposrednoj blizini naših granica. Mi smo prinuđeni da preduzimamo adekvatne recipročne mere“, rekao je on.

(Tanjug)

Share this post: