Rusi pronašli 16.000 tona zlata!

zlato rudar ruda rudnik

Ruska kompanija „Siberian for Mining“ pronašla najveće zalihe zlata u Sudanu i sa njom je zaključen najveći u istoriji investicioni ugovor.

„Ruska kompanija je pronašla velike rezerve zlata u dve provincije – provincijama Crveno more i Nil“, izjavio je ministar za mineralne resurse Sudana Ahmad Muhamed el Kar na ceremoniji kojoj su prisustvovali predsednik Sudana Omar el Bašir i direktor kompanije Vladimir Žukov.

Ukupna količina pronađenog zlata iznosi oko 16 hiljada tona, izjavio je ministar na pres-konferenciji. „Tržišna cena ove količine zlata iznosi 298 miliona dolara“, saopštio je ministar.

Prema uslovima sporazuma, u prvoj godini biće iskopano oko 33 tone zlata. Kroz dve i po godine, eksploatacija će porasti do 53 tone, navodi ministar.

zlato ruda

Ministar je naglasio da će ovo otkriće pomoći ekonomskom razvoju zemlje i podsetio da je u Sudanu prisutan veliki broj ruskih kompanija koje kopaju zlato, gvožđe i druge prirodne resurse u Sudanu.

„Kompanija će investiratu u veliko preduzeće na severu Sudana za obradu iskopanog zlata. Ova kompanija prva je ovakvog tipa na afričkom kontinentu“, rekao je direktor kompanije „Siberian for Mining“ Vladimir Žukov.

Izgradnju postojenja Žukov je procjenio na 240 miliona evra. Preduzeće će moći da obrađuje 50 tona zlata godišnje.

(B92/Nezavisne Novine)

Share this post: