Rusija: Amerika je okupirala deo Sirije

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Američki vojnici čija baza se nalazi u sirijskom Tanfu pored najvećeg izbegličkog kampa u Siriji Rukban su faktički okupirali tu teritoriju, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

„Kamp Rukban se nalazi u predelu 55-kilometarske zone sa centrom u mestu Tanf, koja je defakto okupirana oružanim snagama SAD“, navodi se u izjavi, objavljenoj na sajtu resora.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je naglasio da Amerikanci ne dozvoljavaju ulazak u taj region jedinicama sirijske vojske i predstavnicima zakonskih vlasti republike, ali pritom nastavljaju da obučavaju militante nezakonitih oružanih formacija.

„Uveravanja SAD da se njihovi vojnici navodno nalaze na sirijskoj teritoriji radi borbe protiv terorista nisu ubedljiva“, naveo je diplomatski resor.

Glavni problem koji je američka vojska stvorila, a o čemu je više puta govorilo Ministarstvo odbrane Rusije, jeste nedostatak hrane i medikamenata u izbegličkom kampu, zbog zabrane prilaska humanitarnih konvoja ovoj teritoriji.

„Zahtevamo da se ukinu sva ograničenja kada je u pitanju pristup konvoja sa hranom i medikamentima, kao i povećanje transparentnosti prilikom organizovanja humanitarnih akcija“, dodalo je Ministarstvo inostranih poslova.

(rs.sputniknews.com)

Share this post: