Rusija i Evropska unija nisu više u partnerskim odnosima

Federika-Mogerini

Novoizabrana šefica diplomatije EU Federika Mogerini, naglasila je da će do petka vlade zemalja članica Evropske unije doneti odluku o paketu novih sankcija protiv Rusije.

„U ponedeljak su se sastali ambasadori EU, Komisija će predstaviti predlog, finalizirati predlog paketa do sutra i odluka će biti doneta u petak“, rekla je italijanska šefica diplomatije Mogerini, prenela je agencija Rojters.

Mogerini je dodala da će Komisija raditi na jačanju paketa sankcija protiv Rusije zbog vojne invazije u Ukrajini, i to u četiri sektora, uključujući odbranu i finansije.

Situacija u Ukrajini se promenila zbog ponašanja Rusije, rekla je Mogerini i istakla da Rusije i Evropska unija nisu više u partnerskim odnosima.

„Strateško partnerstvo je gotovo. Jasno je da je gotovo i to je izbor Moskve. Imamo probleme na teritoriji Ukrajine. Imamo konflikt, naravno“, rekla je Mogerini.

Ona je snažno osudila ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju i rekla da je to prenela i ruskom šefu diplomatije u jučerašnjem telefonskom razgovoru.

Lavrov me je zvao da ni čestita na imenovanju, a ja sam mu poručila da ćemo ubuduće mnogo vremena posvetiti razgovorima o ruskoj agresiji na Ukrajinu” izjavilaje ona.

Aktuelna ministarka inostranih poslova Italije, koja će na funkciju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost stupiti 1. novembra, je ukazala da još nije kasno da se nadje političko rešenje preko Kontakt grupe, koja je nedavno formirana.

Kontakt grupa je slabašno svetlo u gotovo potpunoj tami”, ukazala je Mogerini i dodala da EU mora da se zajednički suprotstavi ruskoj “agresiji”.

U tom smislu, podržavam zaključke Evropskog saveta od 30. avgusta” kazala je ona i najavila da će odluka o pooštravanju sankcija Rusiji biti doneta u petak, nakon što zemlje članice usaglase stavove o tome na ambasadorskom nivou.

Govoreći o izgradnji Južnog Toka, koju Italija podržava, Mogerini je ukazala da bi taj gasovod mogao da znatno doprinese energetskoj bezbednosti EU, ali da mora da ispuni sve tehničke i političke uslove.

Nemojmo se zavaravati, to je i politički problem jer se politička situacija promenila zbog ruske agresije”, poručila je ona.

Mogerini će se krajem ovog meseca još jednom pojaviti u EP kako bi zvanično predstavila svoj program, a poslanici će nakon toga glasati o njenom imenovanju.

(Tanjug)

Share this post: