Rusija iz Crnog mora raketama drži na nišanu sve od Egipta do Skandinavije! (VIDEO)

rusija brod razarac

Uticajni britanski list Financial Times objavio je da NATO veoma zazire od dolaska ruskih krstarećih raketa „Kalibar“ u Crno more.

Onih kojima su ruski ratni brodovi – prvo iz Kaspijskog mora, a potom i iz istočnog dela Mediterana – gađali baze i položaje Islamske države u Siriji.

Isti list navodi da u zapadnoj vojnoj alijansi smatraju da Rusija preko raketa „Kalibar“ u Crnom moru „realizuje strategiju suprotstavljanja alijansi pod šifrovanim nazivom A2AD“.

Financial Times naglašava da su – dva meseca uoči samita alijanse u Varšavi – mnogi njeni članovi zabrinuti zbog toga što Moskva povećava vojno prisustvo u Crnom moru i oko njega.

List – što nije nikakvo iznenađenje – bez ikakve rezerve citira ocenu turskog predsednika, Redžepa Tajipa Erdogana, da Rusija Crno more pretvara u „ruskog jezero“. Naravno: i njegov apel da NATO „osnaži svoje pozicije na Crnom moru, ako bi ono postalo „more stabilnosti“.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije, Marija Zaharova, odbila je da komentariše Erdoganove reći o „ruskom jezeru“, naglasivši: „Ja nisam lekar“.

Vojni rukovodioci NATO pod navodnom ruskom strategijom A2AD (anti-access/aerial denial) podrazumevaju – onemogućavanje dostupa i prodiranja u crnomorski vazdušni prostor.

Tvrde da Rusija nastoji da oformi svoju zonu uticaja i da zato smeta NATO-snagama – brodovima i avionima – da plove i lete u blizini njenih granica.

Natovci Crno more smatraju centralnom tačkom tog plana jer ruski brodovi naoružani raketama „Kalibar“ iz tog mora mogu pogoditi (i uništiti) svaki cilj „između Kaira i Viljnusa“.

Financial Times tvrdi da je Moskva u jačanje svoje crnomorske flote i mogućnosti na tom moru nakon 2010. uložila milijardu dolara.

List naglašava da će alijansa povećati broj patrolnih i izviđačkih letova svoje avijacije iznad Crnog mora.

(BBN)

Share this post: