Rusija ne planira prekid isporuke gasa Evropi

gasovod

Rusija ne planira prekid ili smanjenje isporuke gasa centralnoj i zapadnoj Evropi, kao meru kontrasankcija Evropskoj uniji, izjavio je danas zamenik ministra energetike Rusije Anatolij Janovski.

„Koliko znam, ne analiziramo takve kontrasankcije koje nikome ne bi odgovarale“, rekao je Janovski novinarima, na konferenciji o upotrebi prirodnog gasa u Dunavskom regionu , koja se održava u Budimpešti.

Sankcije koje je EU uvela Rusiji vise štete EU nego ekonomiji Rusije, dodao je Janovski.

Odgovarajući na novinarska pitanja o Južnom toku, Janveski je rekao da je Rusija spremna za dijalog sa EU, kako bi našli rešenje za nastavak realizacije tog projekta. 

On je napomenuo da Evropska komisija, sa kojom su počeli pa prekinuti pregovori o usaglašavanju projekta Južni tok sa evropskim pravilima, nije jedna od učesnica u tom projektu i ne finansira ga, ali da i pored toga, kako je rekao, moramo naći rešenje da bi se Juzni tok realizovao.

Zamenik ruskog ministra energetike je napomenuo da je planirano da prve količine gasa Juznzim tokom, od oko 15 milijardi kubika, dođu do Bugarske do kraja 2015.godine, a da pun kapacitet gasovod postigne do kraja 2018.

(Tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: