Rusija osuđuje nesamostalno ponašanje Japana

japan stanovnistvo

Uvodeći pod spoljnim pritiskom sankcije Rusiji, Japan nanosi štetu pre svega sopstvenom geopolitičkom položaju i biznisu, saopštila je zvanična Moskva.

„Razočarani smo saopoštenjem o novim merama ograničenja prema Rusiji. Odluka japanske vlade izgleda nelogično u svetlu konkretnih dogovora o osiguranju režima prekida vatra na jugoistoku Ukrajine u okviru Kontakt-grupe u Minsku 5. i 19. septembra“, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

„Ovaj neprijateljski potez doživljavamo kao još jedan dokaz da je japanska strana nesposobna da samostalno gradi svoj spoljnopolitički kurs“, istaknuto je u saopštenju, u kom se dodaje da je pozicija Moskve nepromenjena – jednostrane sankcije su nelegitimne, nikada ne postižu cilj, već samo vode povećanju napetosti u međunarodnim odnosima, preneo je Itar-Tas s.

Japan je danas uveo ograničenja na operacije sa hartijama od vrednosti (uključujući zabranu njihovog emitovanja) „Zberbanke“, „Vnješekonombanke“ (VEB), banke VTB, „Gazprombanke“ i „Ros seljhozbanke“, a ograničen je i izvoz oružja i pripadajuće tehnologije u Rusiju.

Tokio je u martu obustavio konsultacije o olakšavanju viznog režima i odložio početak pregovora o mogućem zaključenju tri sporazuma.

U aprilu je saopšteno da Japan privremeno neće izdavati vize 23-ojici ruskih građana, a u avgustu je Vlada Japana donela odluku o zamrzavanju sredstava 40 osoba koje imaju veze sa Krimom, samoproglašenim Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, kao i dve krimske kompanije, podseća ruska agencija.

(Tanjug)

Share this post: