Rusija se pridružuje kineskom pandanu MMF-a

Savez na pomolu?

Koristeći institucionalne mogućnosti Evroazijskog saveza i instrumente drugih inicijativa u regionu, Rusija i partneri mogu proširiti saradnju, ne samo u oblasti isporuka energenata, već i u drugim važnim oblastima

Rusija će se pridružiti kineskom pandanu MMF-a – Azijskoj banci za infrastrukturne investicije (AIIB). Koristeći institucionalne mogućnosti Evroazijskog saveza i instrumente drugih inicijativa u regionu, Rusija i njeni partneri mogu proširiti saradnju, ne samo u oblasti isporuka energenata, već i u drugim važnim oblastima.

Eksperti u AIIB vide potencijalnog konkurenta Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Svetskoj banci. Na svečanoj ceremoniji otvaranja Azijsko-ekonomskog foruma u Boao (provincija Hanan, Kina) prvi potpredsednik Rusije Igor Šuvalov objavio je odluku šefa države.

„Želeo bih da vas informišem da je predsednik Vladimir Putin odlučio da Rusija učestvuje u kapitalu Azijske banke za infranstrukturne investicije“, izjavio je on.

Šuvalov je istakao da će učešće Rusije pomoći da se ojača saradnja sa partnerima, ne samo u isporuci nafte i gasa, već i „u sferi visokih tehnologija, saobraćaju, industriji, građevinstvu, komunikacijama i poljoprivredi“.

„Srećni smo zbog mogućnosti da jače sarađujemo u formatu Kina — Evroazijski savez i u okviru šire regionalne saradnje. Potencijal je zaista ogroman. Slobodno kretanje robe i kapitala u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza zbližava privrede Evrope i Azije, što se poklapa sa inicijativom ‘Ekonomskog pojasa Puta svile’ koju je iniciralo kinesko rukovodstvo“, rekao je Šuvalov.

(Novosti)

Share this post: