Rusija ulaže 2 milijarde evra: „Od danas kreće dalji razvoj moćne Crnomorske flote“

Ušao u La Manš

Rusija će ojačati svoju Crnomorsku flotu čija je glavna baza na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koji je Rusija anektirala u martu ove godine, objavila je u sredu ruska vojska.

„Od danas kreće dalji razvoj moćne Crnomorske flote“, objavio je admiral Aleksandar Vitko u poruci koju je objavila kancelarija za medije ruske vojske.

Po njegovim rečima, jačanje flote odvijaće se kroz jačanje mornaričke avijacije, obalne artiljerije, izgradnju novih brodova i podmornica.

Ruski predsednik Vladimir Putin u utorak je izjavio kako Rusija treba da obnovi vojnu infrastrukturu u Sevastopolju, na Krimu, kako bi ojačala odbranu zemlje, kao odgovor na jačanje prisustva NATO-a u istočnoj Evropi i posebno na Crnom moru i na Baltiku.

Više od 86 milijardi rubalja (1,75 milijardi eura) biće do 2020. godine posvećeno razvoju Crnomorske flote, objavio je u maju ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Ruska flota nalazi se na Krimu od 18. veka, uključujući i period od postizanja ukrajinske nezavisnosti, na temelju sporazuma sklopljenog s Kijevom.

(Hina, Danas.hr)

Share this post: