Rusija upozorila Ukrajinu: Vratite dug ili idete na sud

bogatas-600x337

Rusija će se obratiti međunarodnom sudu ako Ukrajina objavi moratorijum na vraćanje dugova i odbije da plati dug Moskvi, kaže ministar finansija Anton Siluanov.

Prema njegovim rečima, Ukrajina u stvari objavljuje bankrot.

„U suštini stvari, to je bankrot. Mi još nemamo osnova (da podnesemo tužbu protiv Ukrajine), jer u junu treba da bude isplata (od Ukrajine) od 75 miliona dolara. Ako plaćanje ne bude izvršeno – iskoristićemo svoje pravo da se obratimo sudu“, objasnio je ministar.

Ukupan dug prema Rusiji od tri milijarde dolara, Ukrajina treba da otplati u decembru ove godine, podseća Tas.

Ukrajinski parlament juče je usvojio zakon kojim se vladi daje pravo da objavi moratorijum na vraćanje spoljnih dugova. Dokument će važiti do 1. jula 2016. godine, ali ga još nije potpisao predsednik države.

Obraćajući se parlamentu pre glasanja, premijer Arsenij Jacenjuk je rekao da za četiri godine Ukrajina treba da vrati samo spoljne dugove u iznosu 30 milijardi dolara, a unutrašnji iznose 17 milijardi.

On je pozvao zapadne partnere da zemlji pruži pravu finansijsku pomoć.
Prema Kijevu, Rusija je 2013. godine kupila ukrajinske evroobveznice za tri milijarde dolara i to je privatni kredit i kao takav potpada pod moratorijum.

Moskva insistira na tome da taj kredit ne treba smatrati privatnim i da mora da bude vraćen na vreme – u decembru 2015. godine.

Evropska komisija nije spremna da komentariše ukrajinski zakon koji će omogućiti da se obustavi plaćanje spoljnog duga, rekla je portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva.

„Ne mislim da u ovom trenutku imamo komentar. Radimo na tome da pomognemo ukrajinskoj privredi i ukrajinskom narodu“, kazala je Andrejeva na molbu da prokomentariše zakon, prenose Ria novosti. Ukrajina i EU će u petak u Rigi potpisati memorandum o razumevanju za dodelu Ukrajini sledećeg paketa makrofinansijske pomoći u iznosu od 1,8 milijardi evra.

(Tanjug)

Share this post: