Rusija vraća svoj uticaj u Latinskoj Americi i to na velika vrata

Saradnja

Rusija vraća svoj uticaj u Latinskoj Americi i to na velika vrata, zajedno sa „jasnim povratkom na hladnoratovsku taktiku“.

I to se događa u vreme kada američka vojska priznaje da se suočava sa „skoro potpunim nedostatkom svesti o pretnjama i spremnosti da se odgovori“ u regionu. To je u Kongresu protekle nedelje tvrdio general Kenet E. Tovo iz Južne komande vojske SAD.

Sajt „Biznis insajder“ prenosi da je Tovo dodao da je cilj Rusije isti kao i za vreme Hladnog rata, a to je „erozija“ američkog uticaja u regionu.

Protekle nedelje je Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, posetio Kubu, Nikaragvu, Kolumbiju i Gvatemalu. Prema novinskim izbeštajima, pojavile su se glasine da Rusija planira da proda borbene avione nikaragvanskoj sandinističkoj vladi nakon što joj je pomogla da uspostavi topografski centar.

Na Kubi je Lavrov sa tamošnjim kolegom diskutovao o američkoj agresiji na Venecuelu, njihovog regionalnog saveznika.

Ruski špijunski brod ukotvljen u Havani

 

– Prošle godine i ponovo ove godine, ruski špijunski brod bio je ukotvljen u Havani nekoliko puta dok je obavljao operacije u Meksičkom zalivu i duž istočne obale SAD – rekao je Tovo članovima Komiteta za oružane snage Senata.

On je naveo da se Rusija obratila Kubi, Venecueli i Nikaragvi sa željom da joj omoguće pristup vazduhoplovim bazama i lukama za potrebe snabdevanja ruske mornarice i strateških bombardera koji operišu na prostoru zapadne hemisfere.

Putin predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru poklanja knjigu posevećenu Ugu Čavesu

 

Ruski mediji su takođe objavili da će Rusija početi sa slanjem strateških bombardera dalekog dometa u patrole Karipskim morem i Meksičkim zalivom, u pokušaju da „prate vojne aktivnosti i pomorsku komunikaciju stranih sila“ – rekao je Tovo.

Sve to je, po rečima američkog generala, započelo još 2008., a glavna veza koja je omogućila ulaz Rusiji u taj region bio je niko drugi do Ugo Čaves, pokojni predsednik Venecuele.

(Blic)

Share this post: