Rusija zabrinuta zbog izjave da će Rumunija i Moldavija biti ujedinjene u EU

moldavija

Rusija je zabrinuta zbog izjave premijera Rumunije Viktora Ponte da će 2018. godine njegova zemlja i Moldavija biti ujedinjene.

Zvanična moskva je taj stav ocenila kao „neodgovoran i neprihvatljiv“, na šta je Ponta odgovorio rečima da je „ujedinjenje Rumunije i Moldavije u okviru Evropske unije do 2018-2019. godine strateški prioritet proevropskih vlada Bukurešta i Kišinjeva“.

“Prema tome sve je u redu ako sam zbog toga kritikovan. Baš želim da Moldavija uđe u EU”, rekao je Ponta.

Premijer je naveo da se „raduje što ga Moskva kritikuje zbog toga što zajedno s moldavskim premijerom Jurijem Leankom želi da Moldavija do 2018-2019. bude članica EU“.

Rumunski premijer je pre nekolko dana na kongresu svoje Socijaldemokratske partije obećao da će, ako novembra pobedi na predsedničkim izborima, njegov glavni projekat biti da ujedini Rumune koji su podeljeni i okrenuti jedni protiv drugih poslednjih deset godina.

On je u tom kontekstu rekao da je jednistvo najznačajnije što treba ostvariti, a želi da se Rumuniu ujedine do stogodišnjice ujedinjenja – posle Prvog svetskog rata 1918. godine, a da Moldavija tada bude u okviru Evropske unije.

U saopštenju ruske diplomatije na to je rečeno da „neki politički krugovi iz Bukurešta nastavljaju da stvaraju planove za anektiranje jedne susedne suverene države“.

Rusija smatra da su takve izjave „neodgovorne i neprihvatljive“ i „očekuje da zvaničnici iz Kišinjeva to analiziraju na odgovarajući način“.

Moskva očekuje i stav Brisela i zemalja EU, precizira se u ruskom saopštenju.

(Beta)

Share this post: