Rusiji prst u oko: Porošenko zatvara granicu prema Rusiji i traži prisustvo NATO

porosenko

Dekret, koji je ukrajinski predsednik doneo posle pet meseci borbi na istoku zemlje između vojske i proruskih separatista, omogućava vladi da za vozila i pešake zatvori kopnene i pomorske prelaze. 

Odluka je doneta „u vezi sa stalnim mešanjem Ruske Federacije u unutrašnja pitanja Ukrajine“, navodi se u dokumentu.

Dekret predsednika Porošenka donet je dok je na snazi primirje, koje su u Minsku u subotu potpisali Ukrajina, proruski pobunjenici i OEBS, ali su pobunjenici koji zahtevaju otcepljenje, potom odbili ponudu Kijeva da prigranični regioni dobiju poseban status.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko naložio je donošenje „neodložnih mera“ radi zaštite Ukrajine i jačanja njene odbrambene sposobnosti.

Među tim merama je i nalog vladi da odmah pripremi i preda mu predlog zakona u vezi sa odustajanjem od vanblokovskog statusa Ukrajine, kako bi ga uneo u skupštinsku proceduru, javio je danas Ukrinform.

Ukrajinska državna agencija navodi da je ukaz o tome Porošenko potpisao juče i da mnoge njegove ključne tačke nose oznaku tajnosti.

Pre svega, kao prioritetan nacionalni interes Ukrajine u oblasti spoljne politike za 2014. i naredne godine navodi se dalji razvoj odnosa strateškog partnerstva sa SAD, Evropskom unijom i NATO.

Od Ministarstva inostranih poslova traži se da se neodložno obrati NATO-u sa molbom da se sazove Severnoatlantski savet NATO-a i održe odgovarajuće konsultacije, da se obrati za hitne konsultacije stranama Budimpeštanskog memoranduma iz 1994, i vladama SAD i Velike Britanije sa molbom za pružanje vojne pomoći Ukrajini. 

Od vlade se, navodi Ukrinform, traži da izradi nacrt generalnih direktiva za pregovore sa Rusijom, da nacionalnu ekonomiju prevede na funkcionisanje u posebnim uslovima, da iznese predloge za primenu sankcija Rusiji i da osigura privremeno zatvaranje kontrolnih punktova na ukrajinsko-ruskoj granici.

Takođe, Porošenko traži da se oslobode od poreza uvozni proizvodi namenske industrije, povećaju zarade vojnicima, a stambeno zbrinu porodice poginulih i ranjenih borbama u oblastima na istoku zemlje.

Navedeno je da je ukaz donet zbog „daljeg usložavanja situacije u oblasti nacionalne bezbednosti zbog oružane agresije Rusije“, a da je cilj mera „neutralizacija aktuelnih pretnji nacionalnoj bezbednosti“, navela je ukrajinska državna agencija.

UNN je prenela izjavu ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka iz SAD da je odluka o vanblokovskom statusu Ukrajine „umnogome recidiv sovjetske prošlosti“.

„Mi shvatamo da Ukrajina ne može da stupi u NATO, ali kako kaže Biblija – traži pa će ti se dati“, rekao je Jacenjuk.

Jacenjuk je 29. avgusta najavio da će vlada predložiti Vrhovnoj radi (skupštini) da ukine vanblokovski status Ukrajine i obnovi kurs ka učlanjenju u NATO.

Rada je 2010. na predlog tadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča usvojila zakon o principima unutrašnje i spoljne politike, kojim je proglašen vanblokovski status Ukrajine i isključen kurs ka evroatlantskoj integraciji zemlje.

Zakon koji do sada važi, predviđa osnovni princip spoljne politike po kom Ukrajina poštuje politiku nesvrstavanja u blokove, što znači da ne učestvuje u vojnopolitičkim savezima, već u modernizaciji i razvoju evropskog sistema kolektivne bezbednosti, nastavlja konstruktivnu saradnju sa NATO i drugim vojnopolitičkim blokovima povodom svih pitanjima od zajedničkog interesa.

Ukrajina će zvanično zatražiti pristupanje Evropskoj uniji 2020. godine, saopštio je danas u Kijevu ukrajinski predsednik. 

„Danas ću predstaviti čitavoj Ukrajini novi program reformi“ čije sprovodjenje će omogućiti Ukrajini da kroz šest godina zatraži priključenje Evropskoj uniji, izjavio je Porošenko na kongresu sudija, a prenela je njegova kancelarija.

„Strategija 2020“ predvidja 60 reformi i posebnih programa, koje će „Ukrajina sprovesti kako bi mogla da podnese zahtev za članstvo u EU“, objasnio je predsednik.

(Beta,Tanjug,B92)

Share this post: