Ruski „Gasprom“ objavio mapu gasovoda „Turski tok“

Gasovod

Ruski „Gasprom“ je objavio mapu gasovoda „Turski tok“, koji će transportovati ruski gas.

Početak gasovoda je na ruskoj obali u blizini Anape i ide ispod Crnog mora. Tačka isporuke gasa turskim potrošačima biće u oblasti Luleburgaza, a izlazna tačka na tursko-grčkoj granici biće oko Ipsale.

Predsednik Upravnog odbora „Gasproma“ Aleksej Miler i ministar energetike i prirodnih resursa Turske Taner Jildiz razgovarali su o sprovođenju projekta izgradnje gasovoda od Rusije do Turske, preko Crnog mora.

Na sastanku je određena tačka ulaska na kopno (oblast oko sela Kajakoj), kao i tačka isporuke gasa turskim potrošačima (oblast Luleburgaz) i izlazna tačka na tursko-grčkoj granici oko Ipsale, saopštio je „Gasprom“.

Dužina kopnene deonice gasovoda biće 180 kilometara, navodi „Gasprom“ u saopštenju.

Očekuje se da se u skorijoj budućnosti dobiju dozvole za projektne i nadzorne radove za novu tursku podmorsku deonicu gasovoda.

„Prilikom projektovanja gasovoda uzeće se u obzir sve veća potražnja za prirodnim gasom u oblasti Istanbula. U tom smislu, određeno je da količina gasa koju treba isporučiti na granici Turske i Grčke bude 47 milijardi kubnih metara“, navodi „Gasprom“.

Kapacitet podmorske deonice gasovoda od Rusije do Turske biće 63 milijarde kubnih metara godišnje. Okvirni datum završetka prve linije je decembar 2016. godine.

Ruska gasna kompanija saopštila je početkom decembra da napušta projekat gasovoda „Južni tok“, vredan oko 40 milijardi dolara (32 milijarde evra).

(RTS)

Share this post: