Ruski hakeri ruše najveće američke banke

banka-jp-morgan

Hakeri nisu ukrali podatke samo iz banke “JPMorgan Čejs” već iz još devet finansijskih institucija u jednom od najvećih napada u istoriji, piše “Njujork tajms”.

Imena napadnutih institucija se ne navode, ali list navodi da se veruje da je hakerska grupa napad izvela iz Rusije, kao i da hakeri imaju “makar posredne veze sa zvaničnicima ruskih vlasti”.

Napad na “JPMorgan Čejs” okarakterisan je već kao jedan od najvećih računarskih upada u sistem neke američke korporacije, a hakovani su računi oko 76 miliona domaćinstava i sedam miliona malih preduzeća u toj banci.

Kako tvrde zvaničnici, kompromitovani su samo neki podaci, imena, mejl adrese i telefoni, ali ne i finansijski podaci ili matični brojevi građana.

Još nije potvrđeno da li je isti slučaj i sa preostalih devet kompanija ili banka, pa “Tajms” navodi da nije jasan ni tačan motiv napada.

“I dalje nije poznato da li je u pitanju pokušaj da se krade sa nečijih računa, ili da se demonstrira sila i da hakeri pokažu da mogu da uđu i u najčuvanije institucije u SAD”, piše list.

Takođe, kao jedan od motiva se navodi i odmazda zbog sankcija uvedenih Rusiji.

(B92)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: