Ruski vojni vrh tvrdi: Imamo dokaze da Turska kupuje naftu od Islamske države! – VIDEO

Optužbe

Iduće nedelje objavljujemo dokaze da Turska kupuje naftu od Islamske države, kažu na brifingu u Ministarstvu odbrane Rusije.

Zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov izjavio je na današnjem brifingu u Ministarstvu odbrane da će Rusija sledeće nedelje objaviti činjenice o tome da Turska kupuje od ISIL naftu koju džihadisti crpu u oblastima koje su zauzeli u Iraku.

„Identifikovali smo tri glavne rute kojima se transportuje nafta… Na satelitskim snimcima vide se cisterne koje ulaze u Tursku“, izjavio je Sergej Rudskoj, šef Glavnog operativnog direktorata Glavnog štaba vojske Rusije.

Jedna ruta vodi u turske luke Dortjol i Iskanerun na mediteransoj obali, odakle se nafta brodovima prevozi u druge države. Druga ruta ide u rafineriju Batman na severu Sirije, a treća u turski grad Džizre, gde se najviše prebacuje iračka nafta.

Samo 16. novembra snimljeno je 260 cisterni s naftom pred turskom granicom, kaže Rudskoj.

Sergej Rudskoj: Identifikovali smo tri glavne rute kojima se transportuje nafta  (Foto: Printscreen RT)

Sergej Rudskoj

U protekla dva meseca u ruskim vazdušnim napadima uništena su 32 postrojenja džihadista za preradu nafte i 11 rafinerija, kaže Rudskoj.

„Da bismo porazili ISIL moramo da uništimo ilegalnu infratrukturu trgovine naftom“, rekao je Antonov.

„Glavno odredište za naftu ukradenu iz Sirije je Turska. Objavićemo i dokaze“, dodao je on.

Anatolij Antonov: Dokazi sledeće nedelje (Foto: Printscreen RT)

Anatolij Antonov

Na brifingu je rečeno i da je proteklih nekoliko sedmica iz Turske u ISIL u Siriji otpravljeno 2.000 boraca, 250 bornih vohzila i više stotina tona municije.

Redžep Tajip Erdogan izjavio je nedavno da će podneti ostavku ako Rusija podnese dokaz o umešanosti Turske u trgovinu naftom sa ISIL.

Rusija ne očekuje da će Erdogan podneti ostavku mada je to obećao, ali Moskvi to i nije cilj – to je unutrašnja stvar koja se tiče turskog naroda, prenosi Raša tudej.

(Raša tudej, Sputnjik)

Share this post: