SAD div na kolenima – 20.000 otkaza

Ogromno nalazište nafte u južnoj Rusiji

Svetski lider u domenu pružanja usluga na naftnim poljima, američka kompanija Šlumberger najavio je da će otpustiti još 11.000 ljudi, ukupno 20.000 u 2015.

Šlumberger se suočio sa padom profita od 38,8 odsto u prvom kvartalu ove godine, zbog čega je ta teksaška grupacija oborila prognozu investicija i odlučila da u tekućoj godini ugasi dodatnih 11.000 radnih mesta, nakon što je u januaru najavila otpuštanje 9.000 ljudi, prenosi Rojters.

Šlumberger će u ovoj godini smanjiti broj zaposlenih za 20.000, što čini 15 odsto ukupnog broja zaposlenih.

Kako se navodi u saopštenju, pad aktivnosti u sektoru bušotina, kao i pritisci na cene, doveli su do smanjenja prihoda u prva tri meseca za devet odsto, mada je kompanija, zahvaljujući programu upravljanja troškovima, uspela da postigne rezultat bolji od onog koji su očekivali analitičari na Volstritu.

Prihodi u inostranstvu, gde Šlumberger ostvaruje dve trećine svojih aktivnosti, opali su ta osam odsto, dok su u Severnoj Americi bili u padu za 12,5 odsto.

Neto profit ove kompanije pao je na 975 miliona dolara u prvom kvartalu, dok je u istom periodu prošle godine vredeo 1,59 milijardi dolara.

Profit po akciji iznosio je 1,06 dolara (kada se isključe troškovi restrukturiranja), dok su analitičari prosečno očekivali 89 centi.

(Tanjug)

Share this post: