SAD i njihovi ukrajinski eksperti tvrde da je Donbas toliko vojno jak, da bi sravnio sa zemljom i Veliku Britaniju!

Amerikanci i njihovi ukrajinski vazali na vlasti objavili su rezultate svog najnovijeg „pakovanja“.

„Ukrajinski krizni medija-centar“ – koji se finansira novcem Ambasade SAD u Kijevu i „dobrotvornih“ fondova iz SAD i sa Zapada – objavio je rezultate svog „senzacionalnog istraživanja“.

A u tom navodom „istraživanju“ se tvrdi da se od početka agresije Kijeva na Donbas količina tenkova i teškog naoružanja u dvema donbaskim republikama povećala deset puta. Uz ovo ide neizbežna tvrdnja: da je sve to stiglo iz Rusije.

Isti „centar“ tvrdi da su nekakvi „posmatrači“ u julu 2014-te u Lugansku i Donjecku izbrojali 30 „ruskih tenkova“, a da se taj broj za tri godine povećao do – 680.

U svoju računicu, naravno, nisu uključili tenkove u jedinicama u Donbasu koje su bar delimično prelazile na na stranu DNR i LNR, a ni tenkove koje su njihove armije zaplenile u bitkama koje je prethodnih godina pogubila ukrajinska armija.

Isti „centar“ – odnosno Amerikanci preko njega – tvrdi da su fantomski „posmatrači“ utvrdili i da se u armijama DNR i LNR broj raketnih i artiljerijskih sistema od 2014. povećao sa 110 na 1170, a oklopnih vozila od 124 na 1250.

Navodno su armije dveju republika nekada imale 50 zenitnih raketnih sistema, a sada – čak 550.

Sve u svemu, Amerikanci preko svog „Ukrajinskog kriznog medija-centra“ tvrde da dve donbaske republike imaju ukupno 3650 „komada“ teške ratne tehnike.

Kad bi sve ovo bilo tačno, kopneni vojni potencijal DNR i LNR navodno je već taj deo arsenala Velike Britanije i mnogih evropskih zemalja.

Jedan od osnivača „centra“ je zamenica ukrajinskog premijera Ivana Kljampuš-Cincadze.

Predstavnici OEBS, koji su jedini pravi posmatrači u Donbasu – ni na koji način nisu prokomentarisali ove plodove bolesne uobrazilje ukrajinskih „eksperata“, „posmatrača“ i njihovih američkih nalogodavaca i finansijera.

I „istraživači“ i finansijeri imaju jedan nesavladiv problem: armije donbaskih republika naoružane su – kao i ukrajinska armija – isključivo oružjem proizvedenim u SSSR i ne raspolažu ničim čime raspolaže samo Rusija, odnosno – modernim naoružanjem koje proizvodi ruska vojna industrija.

(Mediji)

Share this post: