SAD pooštravaju sankcije Rusiji

barak-obama2

Američki predsednik je saopštio da će SAD pooštriti sankcije Rusiji u oblasti odbrane, finansija i energetike zbog „ilegalnih akcija“ Moskve u Ukrajini.

„Sprovodimo nove mere u svetlu prošlomesečnih ruskih akcija čiji je cilj dalje destabilizovanje Ukrajine, među kojima je prisustvo teško naoružanih ruskih vojnika na istoku Ukrajine“, rekao je Barak Obama i dodao da će jačanje sankcija još više politički i ekonomski izolovati Kremlj.

Te mere su koordinirane sa EU, koja je prethodno takođe, odlučila da uvede novu rundu sankcija Rusiji, preneo je AFP.

Vašington, prema Obaminim rečima, pomno prati sprovođenje sporazuma Moskve i Kijeva o prekidu vatre, ali tek treba da vidi neoborive dokaze da je Rusija odustala od napora da destabilizuje Ukrajinu.

Američki predsednik je ponudio Moskvi izbor – da se povuče iz Ukrajine i da joj se ublaže sankcije ili da uđe u dublji konflikt sa Zapadom.

„Ukoliko Rusija u potpunosti ispuni svoje obaveze, sankcije mogu biti povučene“, rekao je Obama. „Ako, umesto toga, nastavi sa agresivnim akcijama i kršenjem međunarodnog prava, posledice će biti sve teže“.

Rojters je, u međuvremenu, javio, pozivajući se na dobro obavešten izvor, da SAD planiraju da uvedu sankcije Zberbanci, najvećoj ruskoj banci i da dodatno ograniče drugim bankama pristup američkom kapitalu.

SAD su u julu izolovale na američkom tržištu kapitala i zaduženja pet ruskih banaka – VTB banku, Gasprombanku, Moskovsku banku, VEB i Rusku poljoprivrednu banku.

(Tanjug)

Share this post: