Sahara prži Evropu: Pariz u kolapsu od temperature koja prelazi 40 stepeni u hladu

pariz ajfelova kula toranj francuska

Ulice u Parizu opustele, saobraćaj otežan, jer su vozovi prigradske železnice kasnili zbog opuštanja električnih vodova i rizika od krivljenja šina na velikoj toploti.

SA 40 stepeni u hladu, Pariz je u sredu potukao toplotni rekord, postavljen još 1947. godine. Tropski talas već dva dana širi se Francuskom u kojoj najveći deo stanovništva nije navikao na ovako visoke temperature.

Ulice u Parizu su u sredu opustele, dok je saobraćaj bio otežan, jer su vozovi prigradske železnice kasnili zbog opuštanja električnih vodova i rizika od krivljenja šina na velikoj toploti. Zaposleni na želenici podelili su putnicima 400.000 flaša s vodom.

Pustinja-Sahara-500x465

 

Velika vrućina izazvala je kvarove u trafostanicama, pa je, tako, preksinoć čak 800.000 domaćinstava u gradu Nantu i celom regionu ostalo bez struje.

U televizijskim dnevnicima, građane savetuju kako da se rashlade i sačuvaju se od toplotnog udara. Francuzima je još u svežem sećanju veliki talas vrućine koji je zapahnuo zemlju u avtustu 2003. godine i koji je prema nekim procenama odneo čak 15.000 života. Sada je u nekim gradovima i toplije.

Meteorolozi najavljuju da bi ovakvo vreme moglo da potraje bar još nedelju dana, a talas iz Sahare se sada preko Francuske širi na celu zapadnu Evropu.

(Novosti)

Share this post: