Saudijska Arabija da bi zaštitila svoje interese, moraće da veže ruke SAD

Ogromno nalazište nafte u južnoj Rusiji

Pad cena nafte, nakon odluke Saudijske Arabije da zaštiti svoj tržišni udeo, odraziće se na proizvođače poput onih u SAD koji vade naftu iz škriljaca.

Zbog toga će naredne godine uslediti najveći pad proizvodnje u poslednjih gotovo četvrt veka, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Pojeftinjenje nafte je, takođe, uticalo na potrošače, pa bi tako rast tražnje nafte u ovoj godini trebalo da dostigne najviši nivo za poslednjih pet godina, navodi se u mesečnom izveštaju IEA, a prenosi agencija Frans pres.

Tržište nafte je u proteklih godinu i po bilo pod uticajem odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), predvođene Saudijskom Arabijom, da sačuva svoj uticaj i suprotstavi se proizvođačima nafte iz škriljaca, koji bi smanjenjem zavisnosti SAD od uvozne nafte, mogli da promene globalnu dinamiku.

Visoke cene nafte od preko 100 dolara za barel u 2013. godini omogućile su američkim proizvođačima iz škriljaca da primene skupe tehnologije za eksploataciju nedostupne nafte, što je omogućilo povećanje zaliha u SAD, koje su najveći svetski potrošač nafte.

Međutim, budući da su Saudijska Arabija i partneri iz OPEK-a odbili da smanje proizvodnju, cene sirove nafte su pale sa preko 100 dolara za barel na najniži nivo za poslednjih šest godina.

nafta ulje

Naftna industrija, prema tvrdnjama IEA, počinje međutim da reaguje na niže cene nafte kroz smanjenje proizvodnje.

„Američka proizvodnja nafte će verovatno podneti teret pada cena. Posle rekordnog rasta proizvodnje od 1,7 miliona barela dnevno u 2014. godini, najnoviji pad cena će verovatno sprečiti nastavak rasta proizvodnje u SAD“, zaključuje se u izveštaju.

(Tanjug)

Share this post: