Sebastijan Kurc: Koketiranje sa NATO za Ukrajinu nije rešenje

sebastian kurc

Austrija je u obavezi da bude vojno neutralna, ali ne i da bude neaktivna i da ne prepozna kada se krši međunarodno pravo kao što to čini Rusija u Ukrajini. „Koketiranje“ Ukrajine sa NATO-om nije rešenje.

To je, u intervjuu bečkom dnevniku “Kronen cajtung”, rekao ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, istakavši da je Rusija u Ukrajini jasno kršila međunarodno pravo ne samo time što podržava separatiste, već i što na ukrajinskoj teritoriji deluju ruski vojnici.

Kurc je dodao da je to nešto na šta Evropa nije mogla da žmuri, te dodao da je Evropa na svu sreću reagovala ne vojno, jer bi razvoj bio dramatičniji, već sankcijama, koje su izazvale kontramere koje imaju neposredne posledice i po Austriju.

Biti neutralan znači otvarati kanale za dijalog ili humanitarno delovati. Ne sme se verovati da je humanitarna pomoć sama dovoljna“, podvukao je on reagujući na pojedine kritike da neutralna Austrija ne sme da učestvuje u sankcijama.

Kada je reč o rešenju za Ukrajinu Kurc, koji se zalaže za neutralnost te zemlje, je ocenio da „koketiranje“ sa NATO-om nije rešenje.

Upitan da li bi Austrija bila spremna da učestvuje u međunarodnoj misiji u Ukrajini on je podsetio da Austrija već učestvuje sa ekspertima u misiji OEBS, i da će, ako bude moguće da se da doprinos primirju, vlada to razmatrati.

Mi smo tako blizu tom konfliktu, bliži nego drugima. Ovo krizno žarište ima neposredne posledice po našu privredu, ali i posledice opasnosti od izbegličkih talasa, tako da moramo imati ogromni interes da pružimo aktivan doprinos okončanju konflikta i pronalaženju miroljubivog rešenja“, istakao je on.

Vezano za delovanje Islamske države Kurc je naglasio da nije dovoljno pružati samo humanitarnu pomoć, već da je neophodno podržati snage koje se suprostavljaju terorizmu.

(Tanjug)

Share this post: