SENATOR REND POL: Zar da američka deca ginu za pogranične probleme jedne Crne Gore!? (VIDEO)

Predsednik Tramp je na svojoj inauguraciji kazao da smo branili tuđe granice dok smo odbijali da branimo sopstvene – mislim da je bio u pravu, kazao je senator Kentakija Rend Pol u svom obraćanju Senatu povodom rasprave o ratifikaciji Protokola Crne Gore u NATO.

„Danas je pitanje da li ćemo preuzeti na sebe još jednu obavezu, da branimo još jednu stranu zemlju? Decenijama je NATO bio organizacija gdje je SAD neravnomerno trošila svoje finansije ali i krv naših vojnika, dok su se druge države naslanjale na nju. Pitanje je danas: da li će država koja ima manje od 2000 vojnika dodati nešto našem interesu, da će će ova mala država koja se nalazi u udaljenom delu sveta učiniti da vi spavate mirno?,“ upitao je Pol pred Senatom i odgovorio:

„Ne. Ne postoji nikakav bezbedonosni interes koji bi vojni savez sa Crnom Gorom mogao da poboljša. Ako primimo Crnu Goru u NATO to će biti jednosmerna ulica gde će se SAD morati da brani još jednu državu a vama, poreznim obaveznicima će se ispostaviti račun.“

Senator iz Kentakija je napomenuo da čak i oni koji se zalažu za to da Crna Gora postane NATO članica ovo priznaju te da je na izlaganju pred Senatom o prijemu Crne Gore rečeno samo kako će to biti poruka Rusiji ali ništa o tome kako će ona doprineti bezbednosti Amerike.

„Čak su i građani Crne Gore podeljeni po ovom pitanju. Polovina njenih građana ne želi da njihova država bude u NATO-u,“ kazao je Pol i naglasio da on ovu stvar posmatra sa potpuno partiotske tačke gledišta:

„Ali, ovde se ne radi čak ni o njima, ovde se radi o nama! Pitanje je: da li je primer Crne Gore dobar za nas? Nacionalna bezbednost je naša nacionalna bezbednost. Da li će Crna Gora braniti SAD?

Da li su oni od ikakve važnosti za našu državnu bezbednost? Ili će nas umešati u lokalne, istorijske konflikte ovog područja? Odgovor je jednostavan: Crna Gora ne doprinosi ničim našoj bezbednosti.“

Većina Amerikanaca Crnu Goru ne može da pronađe na karti – zar ćemo tamo da pošaljemo decu da se bore?

„Oni koji podržavaju NATO smatraju da će, ako se sve države ne priključe NATO-u, Rusija osvojiti svet. Međutim, istina je drugačija,“ kazao je Pol i napomenuo da je tokom Hladnog rata Rusija proglašavana neprijateljem ali da SSSR nije srušilo bolje oružje koje je imala SAD već bolja ekonomija, te naglasio da je upitno i to da li i bivše sovjetske republike treba da budu deo NATO-a.

„Ako Ukrajina i Gruzija uđu u NATO mi ćemo biti umešani u svetski rat, stoga je ovo debata ne samo o Crnoj Gori već o proširenju NATO-a uopšte,“ kazao je senator i dodao:

„Istina je da će Rusija uvek više mariti za ove teritorije od nas. Stoga je pitanje: da li želimo da šaljemo naše sinove i kćeri da se bore oko pograničnih svađa Crne Gore? Većina Amerikanaca ne može da Crnu Goru pronađe na karti – da li ste spremni da svoju decu tamo pošaljete da se bore?“

Pol je naveo da senatori koji podržavaju ulazak Crne Gore u NATO nisu hteli nikakvu debatu o ovome, već samo žele da na to udare pečat i pošalju američku decu u rat bez ikakve rasprave.

„Stidim se ovog Senata koji ne želi raspravu o tome i koji ne želi da o ovome glasa,“ naglasio je senator.

Senatori ne žele raspravu jer ih je sramota da glasaju protiv mog amandmana

„SAD već 16 godina ratuju na Bliskom istoku. Senat je glasao da se ide u rat protiv neprijatelja 11. septembra, koji su srušili Kule blizankinje – ovaj datum je postao izgovor za sve ratove koje je SAD povela nakon toga u svetu,“ kazao je Pol i napomenuo da za svo to vreme u Senatu nije bilo bilo nikakve smisaone debate o ratovima koje Amerika trenutno vodi.

„Mi se na Bliskom istoku borimo nelegalno i neustavno jer se vaši predstavnici plaše da imaju javnu raspravu. Upravo se zbog ovog i protivim daljem proširenju NATO-a: ako Crna Gora bude napadnuta, mi ćemo morati da odgovorimo.

Svi vole da pominju član 5 koji kaže da moramo da štitimo Crnu Goru. Ne verujete mi? Pa oni nisu glasali zadnjih 15 godina ni za ratove koje još uvek vodimo po svetu!

Mene brine to što mnogi veruju da nakon što izglasaju ulazak Crne Gore u NATO više nikada ne moraju da glasaju da li se ide u rat,“ napomenuo je senator iz Kentakija i dodao:

„Pre nego što ovo ode dalje, predložio bih jedan amandman, za koji znam da će biti blokiran jer senatori ne žele raspravu ali i zato što će ih biti sramota da glasaju protiv njega: on nalaže da se ništa ne može desiti bez zvaničnog glasanja da se objavi rat.

Šta moj amandman zahteva: poštovanje Ustava. Član 1 stav 8 Ustava kaže da ne idemo u rat bez rasprave i glasanja.

Oni (senatori) ne žele da imaju raspravu jer se stide što šalju vašu decu u rat a da nikada o tome ne raspravljaju i ne glasaju,“ kazao je Pol.

Zar je Amerika na to spala da ne možete da zauzmete stav protiv rata zbog Crne Gore?

„Najgore od svega je što će ti senatori druge nazvati izdajnicima i saveznicima Rusa. Zar smo dotle došli? Zar je Amerika na to spala? Da ne možete zauzmete stav protiv rata i da se zapitate: zar ćemo stvarno da idemo u rat zbog Crne Gore, Ukrajine, Gruzije? Mislite li da svaki vojnik voli da ide u rat? Pitajte vojnike da li žele da senatori raspravljaju i glasaju da li će SAD ići u rat.

Sve što tražim je 15 minuta debate i amandman koji kaže: poštovaćemo Ustav i ako protokol 5 kaže da moramo da idemo u rat u slučaju da je Crna Gora napadnuta, mi ćemo učiniti pravu stvari i nećemo slati trupe u Crnu Goru bez glasanja,“ kazao je na kraju svog govora republikanski senator Rend Pol naglasivši da se stidi onoga što će da se uradi u Senatu.

(IN4S)

Share this post: