Sergej LAVROV: Hajde da zajedno vidimo šta je i čije je na mapi Evrope!

Intervju

foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je na godišnjem sastanku ministara inostranih poslova OEBS-a osudio „mit o ruskoj opasnosti“.

On je optužio „zapadne ratne huškače“ da destabilizuju Evropu.

„Samo dijalog ravnopravnih će stvoriti atmosferu potrebnu za objektivnu analizu vojnih potencijala (ruskih i zapadnih) u Evropi“, naglasio je on na sastanku u Hamburgu.

„Hajde da zajedno vidimo šta je i čije je na mapi Evrope. Verujemo da će ta analiza ubedljivo pokazati da je ruska pretnja mit i ko je stvarna pretnja“, rekao je on, pozivajući se na proširenje NATO i raspoređivanja njegovih trupa na istoku što je Moskva osudila u više navrata kao napad na njenu bezbednost.

Lavrov je takođe jasno ukazao da zapadna intervencija na Bliskom istoku destabilizuje taj region i ugrožava evropsku bezbednost, dok Rusija i Zapad odavno razmenjuju optužbe za građanski rat u Siriji.

„Pošteno treba razgovarati o uzroku krize s migrantima u Evropi koja je rezultat grubog mešanja u unutrašnje stvari zemalja na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, što je dovelo do haosa, do terorizma“, naglasio je Lavrov. O sukobu u istočnoj Ukrajini, on je ocenio da je Kijev svim smanji o mirovne napore odbijajući direktan dijalog sa proruskim pobunjenicima u Donbasu.

Suprotno Lavrovu, Pavlo Klimkin, šef ukrajinske diplomatije, oštro je kritikovao „rusku agresiju“ i ponovo pozvao da se naoružana policijska misije OEBS-a rasporedi u zoni sukoba i na rusko-ukrajinskoj granici.

Nemačka koja je ove godine predsedavala OEBS-om, organizacijom nastalom tokom Hladnog rata da bi se ojačao dijalog Istok-Zapad, ukazala je na pogoršanje odnosa unutar te institucije.

„Stubovi (OEBS) se ruše, ton između Istoka i Zapada postaje sve oštriji“, ukazao je ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

„Moramo da se zajednički odgovorimo na nove izazove terorizma, ekstremizma, sajber-napada. Moramo da obnovimo izgubljenu poverenje“.

(Beta)

Share this post: