Sergej LAVROV: Predsednik TRAMP mora DOBRO da razmisli!

Intervju

foto: Tanjug

Američki predsednik Donald Tramp planira da sledeće nedelje povuče podršku nuklearnom sporazumu sa Iranom jer smatra da on nije u nacionalnom interesu SAD i tako to pitanje prosledi Kongresu, objavio je Vašington post.

Rusija se nada da će američki lider dobro razmisliti prilikom donošenja odluke.

Američki list, pozivajući se na izvore bliske Beloj kući, kaže da bi ta odluka predsednika SAD bila prvi korak u procesu koji bi mogao da dovede do propasti sporazuma šest sila sa Iranom iz 2015. godine kojim su ograničene nuklearne aktivnosti Teherana.

Očekuje se da će Tramp verovatno 12. oktobra održati govor u kojem će izneti širu strategiju o Iranu, koja će, kako se navodi, biti više konfrontirajuća.

On 15. oktobra treba da obavesti Kongres o tome da li Iran poštuje svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma, a kongresmeni potom imaju 60 dana da razmotre mogućnost ponovnog uvođenja sankcija Teheranu, prenosi Rojters.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je glasinama saopštenja da američki lider Donald Tramp namerava da poništi nuklearni sporazum sa Iranom.

„Ne volim da komentarišem glasine, mišljenje medija je za mene veoma važno mišljenje, ali ipak su to samo nagađanja. Da, mi čujemo signale iz Bele kuće o nameri predsednika Trampa da donese konačnu odluku da li će sačuvati učešće SAD u dogovoru o rešavanju krize sa iranskim nuklearnim programom“, rekao je Lavrov tokom razgovora sa kazahstanskim kolegom Kajratom Abdarahmanovim.

Pritom, ministar je naglasio da Rusija smatra da je taj program jedno od najvažnijih dostignuća međunarodne zajednice.

On je dodao da se nada da će Tramp dobro razmisliti prilikom donošenja konačne odluke.

Bivši šef komiteta Saveta federacije za odbranu i bezbednost Viktor Ozerov izjavio je da, ako Vašington izađe iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, postoji strah od jednostranog izlaska SAD i iz Sporazuma o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa.

Po njegovim rečima, to će biti i negativan signal za rukovodstvo Severne Koreje.

„Pjongjang može smatrati da ako izađu u susret SAD i počen sa prekine svoj nuklearni program, on može dobiti samo nove sankcije“, dodao je parlamentarac.

(rs.sputniknews.com)

Share this post: