Šesta generacija: Amerika počinje pripreme za izgradnju moćne letelice

Stižu na Pacifik

F-35, foto: Reuters

Avijacija Sjedinjenih Američkih Država otpočela je sa eksperimentima i planiranjem novog borbenog aviona šeste generacije, koji će tehnološki daleko nadmašiti tek pristigli „F-35“.

Nova letelica koja bi mogla da se pojavi na nebu do sredine 2030-ih godina, još je u najranijim fazama razvoja. Vazduhoplovstvo i mornarica rade zajedno i razmatraju vrste tehnologija i sposobnosti koje bi avion trebalo da ima. Ipak, avijacija još nije objavila platformu za novu letelicu.

[adsenseyu5]

Iako nisu razmatrane konkretne specifikacije, u američkoj javnosti se pominju određeni ključni elementi koji bi mogli da se nađu u repertoaru aviona.

Kako piše „Nešnal interest„, borbeni avioni bi za 20 godina lako mogli da imaju stelt tehnologiju naprednije generacije, da budu opremljeni za elektronski rat, vrše sofisticiranu računarsku obradu i rešavaju algoritme. Takođe se predviđa da će imati povećanu autonomiju, hipersonično oružje i takozvanu „pametnu kožu“, što znači da su senzori ugrađeni u strane aviona.

Novi mornarička letelica će, barem delimično, verovatno zameniti postojeće F/A-18 „super hornete“, koji će otići u penziju do 2035. godine.

[adsenseyu1]

Do tog vremena kada avioni šeste generacije budu spremni za misije, smatraju pojedini stručnjaci, avioni će se verovatno projektovati da mogu da lete i bez pilota. Tehnologije takođe brzo napreduju u poljima premaza, problema elektromagnetnog spektra, veštačkoj inteligenciji, manevrisanju, komunikacijama i drugim, što sve potencijalno može da se nađe i u budućim borbenim letelicama.

Super kruzer tehnologija omogućila bi na primer da se novi avion kreće supersoničnom brzinom, bez potrebe za naknadnim ubrizgavanjem. To bi donelo i borbenu prednost jer omogućuje manevrisanje pri velikim brzinama.

Kako je rekao glavni naučnik američke avijacije, doktor Džofri Zaharijas, rekao je da SAD očekuju hipersonično oružje do 2020-ih, hipersonične dronove do 2030-ih, a hipersonični bespilotni avion do 2040-ih.

Na stolu je takođe i da avion šeste generacije koristi futurističku stelt tehnologiju, koja bi omogućila noviju odbranu vazduha.

Uz to, novi avion će verovatno imati lasersko oružje i mogućnost pokretanja elektronskog napada, piše „Nešnal interest„.

(Blic.rs, National interest)

[adsenseyu2]

Share this post: