Sibir: Otvorila se ogromna rupa u zemlji i progutala centar sela! – VIDEO

Rupa u zemlji, Solikamsk Sibir

Nasred rudarskog sela Solikamska u Permskoj oblasti u Sibiru iz nepoznatih razloga otvorila se ogromna rupa u zemlji, a prve fotografije napravljene iz vazduha pojavile su se na internetu, javlja ruski portal E1.ru.

Rupa, koja je progutala centar sela, otvorila se 18. novembra i bila je velika 20×30 metara, ali do danas se povećala i sad zjapi otvor veliki 30×40 metara! Sreća u nesreći je što su na tom mestu bile bašte i parkovi, a prve kuće su maltene na rubu ponora.

Policija je ogradila ovu ogromnu rupu i da su na lice mesta stigli predstavnici Ministarstva za vanredne situacije i pripadnici službe bezbednosti kompamnije Uralkalij, koja rukovodi eksploatisanjem obližnjeg rudnika. Sa njima su i ekipe naučnika, koji ispituju zemljište, provaliju i sastav vazduha.

Za otvaranje ove propasti meštani krive kompaniju Uralkalij, jer se na samo 3,5 kilometara od rupe nalazi rudarsko okno „Solikamska-2“. U to okno iznenada je počela da dotiče slana voda, pa je svo osoblje evakuisano. Rukovodstvo kompanije tvrdi da njihov rudnik nije kriv, da nema bojazni da će se rupa širiti i ali to nije prevelika uteha stanovnicima koji strahuju za svoje živote i imovinu.

Još je rano za bilo kakve zaključke, ali pripadnici Ministarstva za vanredne situacije kažu da prvi nalazi ukazuju na to da se zemlja zapravo otvorila iznad starog, napuštenog rudnika, i da on ne predstavlja opasnost za stanovništvo.

Pogledajte reportažu Prvog kanala ruske državne televizije.

(Kurir)

Share this post: