Skandal: Dvostruki špijun ukrao strogo čuvani dokument sa imenima 3.500 agenata Nemačke obaveštajne službe!

Informacije

Dvostruki špijun Markus R. (32) ukrao je jedan strogo čuvani dokument sa imenima 3.500 agenata Nemačke obaveštajne službe (BND) i instalirao ga na privatni kompjuter u kući, saznaje danas tabloid „Bild“, koji piše da je skandal otkriven još prošlog jula, ali da nije jasno da li je lista prodata nekoj drugoj službi, ruskoj ili kineskoj.

„Amerikancima u svakom slučaju nije“, piše tabloid, navodeći da Direkcija BND nije želela da se izjasni o toj temi.

Markus R. je uhapšen u julu 2014. godine i stavlja mu se na teret da je od 2012. špijunirao službu BND i Amerikancima prodao 218 dokumenata za 25.000 evra.

Tabloid saznaje da je Markus R. ukrao listu iz 2011. godine na kojoj su prava i lažna imena špijuna odeljenja EA (vojni angažmani i inostrani odnosi), čime bi, kako se strepi, polovina agenata BND mogla da bude razotkrivena.

Odeljenje EA je, između ostalog, odgovorno za nemačke ambasade u svetu i za oblasti vojnih misija Bundesvera i u njihove zadatke spada sprečavanje mogućih napada na nemačke vojnike van zemlje i sakupljanje informacija o mogućim neprijateljima za NATO-partnere.

„Sada su agenti u opasnosti“, navodi „Bild“, koji piše da je Markus R. memorisao listu sa imenima na privatni kompjuter, koji je, doduše, zaplenjen pri pretraživanju njegove kuće u leto 2014., ali da su tek sada dokumenta sistematski procenjena.

(Tanjug)

Share this post: