SKANDAL U AMERICI: Sudija podmitio agenta FBI sa dve gajbe piva!

fbi04

Sudija iz Severne Karoline Arnold O. DŽons Drugi podmitio je FBI agenta sa dve gajbe piva u zamenu za informacije o svojoj ženi i njenom navodnom prijatelju, za šta ga je porota jednoglasno proglasila krivim.

Porota ga je proglasila krivim za podmićivanje javnog službenika, obećanje i plaćanje napojnice, i pokušaj korupcije da utiče na javnog službenika, a ova presuda je stavila tačku na skoro godinu dana dugo suđenje.

U oktobru 2015. godine, sudija DŽons je otišao kod FBI agenta i tražio od njega da iskoristi svoje veze i nabavi kopije nekih tekstualnih poruka između dvoje ljudi.

Rekao mu je agentu, kojeg je držao za prijatelja, da su informacije „samo za njega“ i „da uključuju članove porodice“, i da zato ne želi da bilo ko sazna za uslugu. Kako se kasnije ispostavilo, „dvoje ljudi“ su bili sudijina žena i njen prijatelj.

– Želim diskretnost – vidi šta možeš da uradiš bez skretanja pažnje – napisao je agentu, kada mu je ovaj rekao da „nema osnovane sumnje“ da nabavi te poruke.

FBI može da pristupi takvoj evidenciji samo uz nalog federalnog sudije na osnovu sumnje o kriminalnoj aktivnosti, ali je agent rekao da će pokušati da nabavi poruke ako ih sudija toliko želi.

Sudija je obećao da niko nikada neće saznati, i da može da mu veruje „milion posto“. Nešto više od dve nedelje nakon prvog razgovora, njih dvojica su razgovarali o nagradi za agenta.

– Ne, ne, ne… morao si da odvojiš vreme, i drago mi je da nešto učinim. Da li me pratiš? – rekao je sudija DŽons, navodi se u njegovoj optužnici.

Na kraju su se dogovorili da će dve gajbe piva biti u redu kao „plata“ agentu. DŽons je u novembru predložio i 100 dolara u kešu preko gajbi piva, i isplatio ih je na dan kada mu je FBI agent predao disk sa naručenim porukama.

– Dokazi u slučaju zaključeni su video snimkom na kom se vidi kako sudija DŽons razmenjuje novac i disk na stepenicama suda u sudijskoj togi – piše u saopštenju koje je izdalo američko Ministarstvo pravde.

Iako detalji hapšenje sudije DŽonsa nisu javno iznešeni, kako su preneli lokalni mediji, on je priveden nakon racije SWAT tima u prostorije suda.

Odbrana sudije DŽonsa govorila je da mu FBI agent nikada nije rekao da bi njegov zahtem mogao da završi nalogom za pretres.

– Presuda porote predstavlja osnovno načelo vladavine prava.

Nijedna osoba na poziciji od javnog značaja u našem pravnom sistemu ne sme da ga podriva za lične interese – rekao je u svojoj izjavi DŽon Brus, vršilac dužnosti javnog tužioca za Istočni distrikt Severne Karoline.

Sudiji DŽonsu presuda će biti izrečena 23. januara, a preti mu do 15 godina zatvora i kazna do 250.000 dolara.

Optužba za zahvalnicu nosi moguću zatvorsku kaznu do dve godine i do 250.000 dolara, a opužba za pokušaj korupcije službenog lica mogla bi za sudiju da znači i do 20 godina zatvora, uz novčanu kaznu od 250.000 dolara.

(Blic)

Share this post: