Skandal u Beloj kući: Trampov savetnik Majkl Flin podneo je ostavku zbog tajnih razgovora sa Rusima

Govor

foto: Tanjug/AP

Flin je ranije kazao potpredsedniku Pensu da nije razgovarao sa ambasadorom te zemlje, a takav kontakt bi mogao da bude kršenje američkog zakona, jer običnim građanima nije dozvoljeno da vode spoljnu politiku

Savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Majkl Flin podneo je danas ostavku nakon što je otkriveno da je razgovarao sa ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom o sankcijama koje je odlazeća predsednička administracija Baraka Obame uvela Moskvi, pre nego što je Tramp preuzeo dužnost i prevario potpredsednika SAD Majk Pensa da nije bilo tog razgovora, prenosi Rojters.

– Na žalost, zbog brzog razvoja događaja, nenamerno nisam informisao potpredsednika Pensa i druge o nepotpunoj informaciji u vezi mog telefonskog razgovora sa ruskim ambasadorom. Iskreno sam se izvinio predsedniku i potpredsedniku, i oni su prihvatili moje izvinjenje – napisao je Flin u ostavci.

Penzionisani general Kit Kelog, koji je bio šef osoblja Saveta za nacionalnu bezbednost, imenovan je za vršioca dužnosti savetnika za nacionalnu bezbednost, dok Tramp ne odluči ko će biti imenovan za novog savetnika.

Flinova ostavka desila se samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je Ministarstvo pravde upozorilo Belu kuću prošle nedelje da bi Flin mogao biti “ranjiv na ucene” zbog kontakata sa Ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom pre inauguracije Trampa 20. januara.

Flinov odlazak predstavlja “otrežnjenje” na početku Trampovog mandata, a istovremeno mogao bi da uspori otopljavanje odnosa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Flin je ranije kazao potpredsedniku Pensu da nije razgovarao sa ambasadorom te zemlje, a takav kontakt bi mogao da bude kršenje američkog zakona, jer običnim građanima nije dozvoljeno da vode spoljnu politiku.

Kako se navodi, u opticaju za novog savetnika za nacionalnu bezbednost su pored Keloga i bivši direktor CIA-e Dejvid Petreus i bivši zamenik komandira američke centralne komande Robert Hauard,za koga se ističe da je favorit.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Share this post: