SKANDAL U VENECIJI: Kusturica zbog Dodika ostao bez zlatnog lava!

emir-kusturica reditelj film umetnik kohiba

Proslavljeni umetnik požalio se prijatelju da njegov film „Na mliječnom putu“, s Monikom Beluči u glavnoj ulozi, nije trijumfovao jer je žiriju zasmetalo što se i predsednik RS prošetao crvenim tepihom

Slavni režiser Emir Kusturica požalio se jednom prijatelju (ime poznato redakciji) da nije dobio Zlatnog lava na festivalu u Veneciji jer je crvenim tepihom prošetao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik!

Kusta je slovio za jednog od favorita za prestižnu nagradu, ali žiri Mostre odlučio je da njegov film „Na mliječnom putu“, s Monikom Beluči u glavnoj ulozi, ipak ne bude laureat.

Zapravo, sve je politizovano i to se proslavljenom umetniku nimalo nije svidelo.

Profesor razočaran

– Profesor mi je rekao da zna da nije dobio Zlatnog lava u Veneciji zbog prisustva Milorada Dodika u Veneciji i velikog prijateljstva s njim.

Sve je dobilo političku dimenziju, a taj skandal je zabiberen pričama o referendumu u Republici Srpskoj. Užasno se razočarao, ali ne žali za nagradom, jer više mu je stalo do pravog prijateljstva nego do priznanja.

Svakako, posle Venecije i saznanja da mu je zbog pojavljivanja Dodika na crvenom tepihu izmakla nagrada koju smo svi očekivali, doneo je čvrstu odluku da više ne učestvuje na festivalima, što je i saopštio medijima – rekao nam je Kusturičin blizak prijatelj.

Nije baš praksa da se političari pojavljuju na filmskim festivalima, ali Dodik je bio tamo kao prvi čovek Srpske, koja je mnogo doprinela da „Na mliječnom putu“ bude snimljen.

Naš sagovornik ističe da je jasno da se stranci otvoreno protive održavanju referenduma o Danu RS, a Kustina bliskost s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i njegova česta gostovanja u Rusiji dodatno su doprineli tome da ostane bez glavne nagrade na festivalu na kojem je trijumfovao još 1981. sa „Sećaš li se Doli Bel“.

Ne prihvata krivicu

Ipak, nisu mogli da jedan kvalitetan film skroz zanemare zbog politike, pa je „Na mliječnom putu“ dobio priznanje Mladi zlatni lav.

Tokom jučerašnjeg dana u više navrata smo pokušali da stupimo u kontakt sa Emirom Kusturicom, ali bezuspešno.

Predsednik Republike Srpske informaciju do koje je došao Kurir dovodi u vezu sa „iskvarenim vrednostima“.

– To govori o iskvarenim vrednostima. Nešto je vredno sa stanovišta umetnosti ili nije vredno. A to da li je neko tu ili nije, uopšte ne treba da bude važno.

Ne vidim zašto bi to bio problem, ja vodim politiku u RS, nemam nijedno krivično delo iza sebe…

– odgovara Dodik i dodaje da ono što on vidi jeste da je Kusturičin film „visoke umetničke vrednosti, nabijen sadržajem“:

– Šta je kriterijum venecijanskog festivala, ne znam. Ne prihvatam da ja budem kriv. Nisam babaroga. Prijateljstvo s njim mi je veoma važno jer je veliki umetnik!

Pozvali smo i glumicu Slobodu Mićalović, koja igra u filmu „Na mliječnom putu“ i koja je bila u Veneciji.

Umetnički nivo

– Pre svega sam sarađivala s njim na umetničkom nivou, a sve što se tiče politike, verujte mi, niti znam, niti se time bavim, i zato nisam kompetentna.

Ipak, ono što mogu ovako laički da kažem jeste da Kusturica ne priča ništa napamet i da mu treba verovati sve što kaže – naglasila je Mićalovićeva.

(Kurir)

Share this post: