Smejali se ruskim sankcijama pa se pokajali: Poljaci traže zaobilaznicu na rusko tržište

jabuka proizvodnja2

Poljska razmatra mogućnost osnivanja u Belorusiji zajedničkih preduzeća za preradu poljoprivrednih proizvoda, kaže poljski ministar poljoprivede Marek Savicki.

„Zainteresovani smo za blisku saradnju s Belorusijom, to su naši susedi. Međutim, ona nam je postavila određene uslove – da ne ulazimo u zemlju sa svojom robom za dalju prodaju, nego sa svojim investicijama i tehnologijama“, rekao je Savicki u intervjuu beloruskoj agenciji Belta.

Ministar je objasnio da, ako u Belorusiji bude organizovana prerada poljskog voća i povrća, Minsk će distribuirati te proizvode na svom tržištu, a vremenom će proširiti prodaju svoje robe u Rusiju.

„Razmotrićemo pitanje osnivanja zajedničkih firmi na svim nivoima“, rekao je Savicki i izrazio nadu da će se konkretna rešenja i sporazumi postići u bliskoj budućnosti.

Poljski ministar je posetio Belorusiju 14. avgusta. Njegov glavni cilj je tom prilikom bio da razgovara o posledicama ruskog prehrambenog embarga i da pokuša da pokrene isporuke u susednu zemlju robe koja ne može da se izvozi na rusko tržište.

(Tanjug)

Share this post: