Snimak izjave poznatog TV voditelja Radomira Počuče nakon hapšenja u Ukrajini – VIDEO

Uhapšen

Srpski dobrovoljci, Radomir Počuča i Vladimir Stanić, koji su u Donjecku uhapšeni pod optužbom da su planirali atentat na dvojicu Srba, dali su izjavu u kamere.

Uhapšeni Vladimir Stanić je ispričao  da je izvesni Gerovac naručio ubistvo Dejana Berića i još jednog Srbina.

„Došao sam u Rusiju, odnosno sa još pet momaka, sa pričom Gorana Gerovca da sklonimo Dejana Berića,odnosno Dekija Snajpera i kapetana Srpskog husarskog puka.“

Na pitanje Dejana Berića šta je mislio pod tim „skloniti“, Stanić odgovara da su neki momci trebali da ih likvidiraju, da bi oni preuzeli puk.

Stanić optužuje Gerovca za laž i manipulaciju i govori kako je samo on taj koji je tražio od njih likvidaciju dvojice Srba i niko drugi.

Zatim je ispričao da je zadnje dve godine živeo u Francuskoj, odakle je u Ukrajinu doputovao sa falsifikovanim srpskim pasošem.

Stanić je rekao da se kaje i da mu je žao.A porodici i prijateljima poručuje da je živ, zdrav i da im ništa ne fali, da ne brinu.

Počuča na snimku kaže da želi da se objave svi dokazi o njegovim hapšenjem i da je došao u DNR sa časnim namerama. Zatim je ispričao hronologiju od njegovog dolaska u jedinicu Francuza srpskog porekla, Nikole Perovića, pa do napuštanja iste i stvaranja tzv. Srpskog husarskog puka.

Počuča je ispričao hronologiju nastanka tzv. Srpskog husarskog puka, da su bili u sastavu „Oplota“,  je vladala nedisciplina i samovoljno napuštanje položaja. Takođe je i dodao da je većina ljudi bila bez borbenog iskustva.

Ispričao je i o svom odnosu sa Gerovcem i još jednom ponovio da očekuje suđenje na osnovu dokaza.

Na videu se vidi i snajperista Dejan Berić koji im postavlja pitanja. Berić u jednom trenutku kaže Počuči da  će biti streljan ako mu bude suđeno na osnovu dokaza i dodaje da postoje brojne izjave protiv Počuče.

Iz Počučinih izjava ispada da on nije bio glavni u tzv. Srpskom husarskom puku već izvesni Gerovac koji je sa njim komunicirao iz Moskve. Počuča je rekao da je pre hašenja planirao da ode iz Novorusije razočaran svađama među Srbima.

Rekao je da je kriv samo zato što je verovao ljudima na reč i nizašta više. Zatim dodaje da je pretnje protiv Srbina Dejana Vujića izneo u afektu, ali da nije planirao da ga napadne.

Prema njegovim tvrdnjama komandant njihove grupe je bio izvesni Dragon čije je uklanjanje Gerovac naručio. Prema Počučinom tumačenju samo su trebali da kažu Dragonu da je smenjen i da preuzimaju jedinicu.

Počuča je odbacio prvobitnu izjavu Stanića da je naređena bilo čija likvidacija.

(Pravda)

Share this post: