Snimak ubistva Britanca autentičan

isil pogubljenje novinara 500

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije potvrdilo je danas da je video snimak pogubljenje Britanca Dejvida Hejnsa – autentičan.

„Sve ukazuje na to da je video snimak autentičan, nemamo razloga da verujemo u suprotno“, rekao je predstavnik Forin ofisa, a preneo AFP.

Najnovija egzekucija koju su izvršili ekstremisti grupe Islamska država, usledilo je posle prošlomesečnih ubistava američkih novinara Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa, čije je pogubljenje odsećanjem glave takođe snimljeno i objavljeno.

Lideri SAD, Velike Britanije i Francuske, Barak Obama, Dejvid Kameron i Fransoa Oland oštro su danas osudili pogubljenje Britanca Dejvida Hejnsa i obećali da će tražiti i pronaći njegove ubice i privesti ih pravdi.

„SAD kategorički osuđuju varvarsko ubistvo državljanina Velike Britanije Dejvida Hejnsa koji je počinila teroristička grupa ISIL (Islamska država)“, rekao je Obama a saopštila je Bela kuća.

Američki predsednik je, kako navodi AFP, izrazio solidarnost sa savezničkom Britanijom, i obećao da će tražiti ubice i uništiti ID.

Hejns je bio zarobljen u Siriji 2013. godine, a prema pisanju britanske štampe, 12 godina je služio u vazduhoplovstvu, posle čega je počeo da učestvuje u humanitarnim misijama, pa je 2011. u Libiji bio na čelu humanitarnog programa Međunarodne organizacije invalida, koja je pomagala deci, a zatim i u Južnom Sudanu.

U trenutku zarobljavanja u Siriji je boravio sa humanitarnom misijom u okviru francuske nevladine organizacije Agencija za tehničku saradnju i razvoj (Acted).

Hrvatska štampa je nedavno objavila da je Dejvid Hejns bio oženjen Hrvaticom sa kojom ima ćerku.

Britanski TV kanal „Skaj njus“ (SkyNews) preneo je da je Hejns na video-snimku naslovljenom „Poruka saveznicima Amerike“, dao izjavu u kojoj odgovornost za pogubljenje stavlja na britanskog premijera, zbog obećanja da će isporučivati iračkim Kurdima oružje i municiju radi borbe protiv radikalnih islamista.

Iza Hejnsa je stajao maskiran čovek u crnoj odeći, koji je govorio sa britanskim akcentom.

(Tanjug)

Share this post: