ŠOKANTNA TVRDNJA IRANSKOG GENERALA QASSEMA SULEJMANIJA: ‘Saudijski princ je nestrpljiv, uskoro će ubiti svog oca, kralja’

saudijska-arabija-princ-kralj

Neprijateljstvo između Irana i Saudijske Arabije jedno je od najdugovječnijih na svetu, uprkos tome javna tvrdnja iz islamske republike da bi prestolonaslednik vehabijskog kraljevstva mogao ubiti svog oca do sada je nezabeležena.

General iranske Nacionalne garde Qassem Soleimani izjavio je za agencije Fars i Tasnim, što prenosi AP, da je princ Mohammed bin Salman toliko nestrpljiv popeti se na tron da bi vrlo skoro mogao ubiti svog oca kralja Salmana.

Princ je inače kao 30-godišnjak najmlađi ministar obrane na svetu.

Soleimanijeva izjava došla je usred vojnih vežbi koje Saudijska Arabija provodi u tjesnacu Hormuz u Perzijskom zalivu, što Iran tumači kao zveckanje oružjem direktno pod svojim nosom.

Soleimani je izjavu o kraljoubojstvu dao tokom razgovora sa sirijskim i ruskim državnim dužnosnicima, odnosno u kontekstu rata u Siriji u kojem Iran podupire sirijsku vladu, dok Saudijska Arabija već godinama naoružava i regrutira džihadiste poput Al Kaidine Al Nusre, odnosno kasnije Fataha al-Shama.

Saudijskim vlastima izjava iranskog generala sigurno neće baš najbolje pasti, jer ta kraljevska obitelj jedno ubistvo kralja pamti iz moderne istorije. 1975. kralja Faisala je hicima iz pištolja ubio sin njegovog polubrata, znači kraljev nećak, a da stvar bud gora, sve je snimila ekipa državne televizije Saudijske Arabije.

I dok su vlasti prvo tvrdile da je nećak poremećen, naknadno su mu sudili kao zdravom i pogubili ga odsecanjem glave mačem sa zlatnom drškom.

Potom su mu glavu izložili na 15 minuta nabodenu na drveni kolac kako bi javnost mogla posvedočiti da je atentator doista mrtav.

Ionako katastrofalni diplomatski odnosi između Irana i Saudijske Arabije, sasvim su prekinuti u januaru.

Saudijske vlasti prvo su pogubile uglednog šiitskog klerika u toj zemlji, skupa sa 46 drugih, da bi u većinski šiitskom Iranu na to izbili žestoki prosvedi u kojima su protestanti devastirali dva saudijska diplomatska predstavništva u Iranu.

(Global CIR/Express.hr)

Share this post: