ŠOKANTNA VEST KOJA JE ODJEKNULA U SVETU – Tramp se povlači iz trke?

tramp donald amerika

Pošto je mesecima bio u ofanzivi, boreći se sa brojnim pretendentima iz Republikanske stranke za nominaciju (ulogu kandidata te partije za predsedničke izbore u novembru ove godine), Donald Tramp se sada našao u novom ratu „na više frontova“.

Dopisnik „Velta“ iz Vašingtona tvrdi da je njujorški milijarder danas u defanzivi i da se istaknuti članovi te stranke već pripremaju da nađu zamenu za njega u slučaju da u poslednji čas odistane od trke i povuče tek dobijenu kandidaturu.

 

Kao ključni argument, autor članka navodi sve učestalije kritike iz sveta (?) na račun Trampa. Glavni dokaz mu je kisela izjava francuskog predsednika Fransoa Olanda koga je milijarder „uvredio“ izjavom da posle serije krvavih atentata „Francuska nije više Francuska“.

Tu je i izjava meksičkog predsednika Enrike Pena Nieta, pogođenog stavom Donalda Trampa da će podići još višu ogradu ka Meksiku i sprečiti dalji priliv begunaca iz te zemlje, kako Tramp koristi retoriku Hitlera i Musolinija.

I britanska premijerka Tereza Mej „okrpila“ je Amerikanca zbog izjave da u neke četvrti britanskih gradova tamošnja policija „ne sme ni da priviri“.

Jedino je nemačka kancelarka Angela Merkel ostala uzdržana i nije komentarisala izjave Trampa.

Novinaru „Velta“ su kao dokaz za nesnalaženje milijardera u svetu politike poslužili postupci pojedinih Republikanaca.

Bogatašica Meg Vitman kazala je da će glasati za Klintonovu, kojoj će uplatiti i donaciju za kampanju. Ričard Hana je prvi kongresmen koji je naveo da će svoj glas dati kandidatkinji druge partije.

Svim ovim navodima se dodaje i onaj da prema najnovijim anketama Klintonova vodi ispred Trampa, ali autor članka na kraju zaključuje da bi u slučaju naglog odustajanja kandidata Republikanaca – kratkoročna procedura imenovanja novog bila „teoretski moguća, ali veoma komplikovana“.

Hilari osnovala Islamsku državu

Donald Tramp za sada nastavlja kampanju. Juče je osudio spoljnu politiku SAD iz doba kada je Hilari Klinton bila državni sekretar i naveo da bi ona trebalo da bude priznata – „kao osnivač Islamske države“.

On pritom veruje da je Barak Obama zažalio što je izabrao nju za ministra. U govoru u Dejtona Biču na Floridi, Tramp je kritikovao i odnos Klintonove prema Bliskom istoku jer je njena politika, kako kaže, dovela do stvaranja Islamske države.

(Agencije)

Share this post: