Srušen izraelski dron iznad iranskog nuklearnog punkta

izrael stelt dron bespilotna letilica

Iranska elitna Revolucionarna garda objavila je danas da je srušila jedan izraelski „stelt dron“ (nevidljivu bespilotnu letelicu) iznad postrojenja za obogaćivanje uranijuma Natanc u centralnom delu Irana. 

„Raketa je srušila špijunski dron cionističkog režima (Izraela). Taj „stelt dron“ je pokušao da se približi nuklearnoj zoni Natanc“, objavila je Revolucionarna garda na svom zvaničnom vebsajtu, a prenosi AFP. 

„Ovaj čin ukazuje na novi avanturizam cionističkog režima. Revolucionarna garda i druge oružane snage zadržavaju pravo da na takve aktove odgovore“, stoji u saopštenju.

Portparol izraelske armije je za AFP rekao da se oni ne izjašnjavaju povodom izveštaja stranih medija.

Natanc je glavni iranski centar za obogaćivanje uranijuma, u kojem ima oko 16.000 centrifuga, dok se još oko 3.000 centrifuga nalazi u postrojenje Fordo, ukopanom u planinu, koje bi bilo teško uništiti. AFP podseća da je Izrael često pretio kako će napasti iranska nuklearna postrojenja.

Iran je sa šest svetskih sila – Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom, SAD i Nemačkom, postigao privremeni, šestomesečni sporazum, kojim je pristao da suspenduje deo svojih nuklearnih aktivnosti u zamenu za ublažavanje međunarodnih sankcija. 

U julu je taj sporazum produžen za još četiri meseca – do 24. novembra, da bi se stranama omogućilo da se saglase oko konačnog dogovora o iranskom nuklearnom programu. Glavno neslaganje između pregovaračkih strana se odnosi na to koliki treba da bude nivo obogaćivanja uranijuma u Iranu.

Dok Vašington želi da Iran obogaćivanje uranijuma smanji za tri četvrtine, Iran želi da ga do 2021. udesetostruči, da bi, kako zvanično tvrdi, stvorio gorivo za svoju nuklearnu elektranu Bušer.

Izrael se protivi svakom sporazumu kojim bi Iranu uopšte bilo dozvoljeno da obogaćuje uranijum, tvrdeći da bi ta zemlja dobijeni materijal mogla da iskoristi za proizvodnju atomske bombe. S druge strane, Iranci uporno negiraju da nameravaju da prave nuklearno oružje. 

(Tanjug)

Share this post: